Ook in de paardenwereld zit een ongeluk in een klein hoekje. Als de gevolgen groot zijn, dan leidt dat vaak tot een juridische procedure. In sommige gevallen kan dit voorkomen worden door vooraf een passend contract te sluiten. Bij een dergelijk contract kunnen partijen vooraf het gesprek aangaan en duidelijkheid scheppen over de rechten en plichten over en weer, waaronder de verdeling van aansprakelijkheid.
Procederen
Zonder een contract is, vanwege onduidelijkheid over de rechten en verplichtingen, de kans op een gerechtelijke procedure indien er een geschil ontstaat groot. Bij een procedure voor de rechtbank, in hoger beroep of cassatie is bijstand door een advocaat verplicht. Dit is niet het geval bij een procedure bij de kantonrechter. In het geval van een hippisch conflict is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen die zich specifiek bezig houdt met hippisch recht. Er bestaan in Nederland geen rechters met de specialisatie hippisch recht, waardoor de rechter vaak afgaat op hetgeen de advocaten hem of haar voorhouden, met mogelijk ondersteuning van een hippisch deskundige of dierenarts.
Voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat er überhaupt geprocedeerd hoeft te worden, zijn er een aantal mogelijkheden. Het laten opstellen van passende contracten is er daar één van. Een standaard modelcontract is vaak niet toegespitst op de specifieke situatie. Dit geldt voor een koopovereenkomst voor een paard, maar ook voor trainingsovereenkomsten, pensionovereenkomsten en overeenkomsten die manegehouders afsluiten met lesklanten die op hun pony’s of paarden rijden. Vaak is er maatwerk geboden die past bij de bedrijfsvoering.
In de maatwerk contracten worden de rechten en plichten van partijen over en weer geregeld en is het beperken van bijvoorbeeld aansprakelijkheid voor een hippische ondernemer mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om, ingeval een paard naar het buitenland wordt verkocht, Nederlands recht van toepassing te verklaren. Op die manier weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan bij een buitenlandse rechtbank.
Algemene voorwaarden
Een andere manier om te voorkomen dat er onduidelijkheid over de rechten en plichten ontstaan is om algemene voorwaarden op te laten stellen en te hanteren. De algemene voorwaarden kunnen dienen als een bijlage bij het contract dat de hippische ondernemer sluit. Op die manier kan worden volstaan met een kort en bondig (maatwerk) contract, waarin verwezen wordt naar de algemene voorwaarden. De hippische ondernemer dient de algemene voorwaarden wel ter hand te stellen aan de andere partij. Een verwijzing naar bijvoorbeeld een website waar de algemene voorwaarden op staan volstaat vaak niet.
Standaard algemene voorwaarden hebben veelal geen zin. Het enkel opschrijven dat je niet aansprakelijk bent is volgens vaste rechtspraak niet toereikend. Ditzelfde geldt voor het welbekende bordje in een stallencomplex of langs de bakrand met de mededeling dat een bedrijf niet aansprakelijk is voor schade. Ook hier geldt dat er maatwerk geboden is die past bij de bedrijfsvoering.
Maatwerk nodig?
Hebt u behoefte aan maatwerk contracten of algemene voorwaarden of hebt u een ander juridisch probleem? Neem dan gerust contact op met Najama Voogd, amazone én jurist.