Niet ver van onze vestiging in Limburg kun je heerlijke échte Limburgse vlaai kopen. Maar bij ons kantoor in Zeist wordt ook “Limburgse vlaai” aangeboden. Mag dat zomaar? Sinds 16 januari van dit jaar is de Limburgse vlaai binnen Europa een zogenaamde Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dit betekent dat alleen vlaai die aan aantal strikte eisen voldoet nog als Limburgse vlaai verkocht mag worden. Maar wat is een BGA precies? En wat kunnen de Limburgse bakkers er precies mee? In dit blog leggen we het uit.
Drie Europese aanduidingen
Er zijn drie soorten aanduidingen binnen Europa die de geografische herkomst of traditionele productiewijze van een product beschermen:
- De Beschermde oorsprongsbenaming (BOB) zoals Noord-Hollandse Gouda kaas;
- De Beschermde geografische aanduiding (BGA) zoals Limburgse vlaai;
- De Gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). In Nederland zijn er op dit moment vier: Boerenkaas, Basterdsuiker, Hollandse Maatjesharing/Hollandse Nieuwe en Suikerstroop.
Ad 1. De Beschermde oorsprongsbenaming (BOB)
Het BOB keurmerk is de ‘strengste’ aanduiding. Deze vereist dat een product volledig moet worden geproduceerd, verwerkt en bereid binnen een bepaald gebied volgens een erkende werkwijze. Deze producten zijn dus het meest nauw verbonden met het gebied waar ze zijn geproduceerd.
Ad 2. De Beschermde geografische aanduiding (BGA)
Voor de GBA aanduiding hoeft “slechts” een van de productiestadia in het afgebakende gebied plaats te vinden. Zo moet de Limburgse vlaai worden gebakken binnen Belgisch of Nederlands Limburg.
Ad 3. De Gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS)
Het GTS keurmerk kan worden verkregen indien een product op een bepaalde traditionele manier wordt geproduceerd of samengesteld. Dit staat verder los van een geografisch gebied.
Doel
De aanduidingen hebben dus tot doel om bescherming te bieden tegen namaak en misleiding van consumenten met betrekking tot de herkomst van het product en bepaalde kwaliteiten die veelal samenhangen met de (traditionele) productiemethode.
Handhaving
De houder van een van de drie aanduidingen kan zijn recht ‘handhaven’. Zo kan hij optreden tegen derden die ongeoorloofd aanhaken bij de reputatie van zijn product, terwijl die producten niet aan de voorwaarden voldoen. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn indien de beschermde productnaam op het ‘namaakproduct’ zelf of in de reclame wordt vermeld.
De Limburgse vlaai
Afgelopen 16 januari heeft de Europese Commissie de inschrijving van de Limburgse vlaai als BGA goedgekeurd. Dit betekent dat een vlaai alleen verkocht mag worden onder de naam ‘Limburgse vlaai’ indien wordt voldaan aan verschillende eisen. Deze eisen zijn opgenomen in het productdossier (zie hier). Samengevat dient een echte Limburgse vlaai aan de volgende eisen te voldoen:
- De vlaai moet een diameter hebben tussen de 10 en 30 cm;
- De vlaai moet een gewicht hebben tussen de 140 en 1400 gram (afhankelijk van de diameter);
- De bodem van de vlaai is een zoet gistdeeg met een dikte van max. 1 cm, waarvan de textuur vergelijkbaar is met brooddeeg;
- De vulling kan bestaan uit fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan;
- De vlaai kan een open vlaai, dekselvlaai, reepvlaai of kruimelvlaai zijn. Indien een toplaag wordt toegevoegd, moet deze worden meegebakken;
- De vlaai moet worden gebakken in de Belgische of de Nederlandse provincie Limburg;
- De vlaai mag niet worden ingevroren na het bakken;
- De vlaai mag niet worden nabewerkt of versierd met bijvoorbeeld gelei of slagroom;
- Een taartpunt moet uit de hand kunnen worden gegeten.
Nederlandse en Belgische bakkers die Limburgse vlaai willen gaan verkopen, moeten zich jaarlijks registreren bij de Belgische aanvragende vereniging Bakkers Vlaanderen – Limburg. In Nederland houdt de Voedsel- en Warenautoriteit toezicht of de geregistreerde bakkers het productdossier naleven en kan bij overtredingen ook boetes opleggen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de bescherming van streekproducten of de Europese BOB, BGA of GTS aanduidingen? Neem dan gerust contact op met ons team Intellectuele Eigendom, IT & Privacy.
Neem contact op