De ACM heeft op 4 oktober 2023 laten weten dat zij niet zal optreden tegen bepaalde duurzaamheidsinitiatieven die de naleving van duurzaamheidsregels bevorderen of die op efficiënte wijze bijdragen aan het bereiken van milieudoelen. Afgelopen jaren heeft Clairfort regelmatig over dergelijke initiatieven geadviseerd en overleg gevoerd namens cliënten met de ACM.
ACM positief over afspraken van afvalinzamelaars om recycling te stimuleren
Clairfort heeft Vereniging Afvalbedrijven geadviseerd en bijgestaan in de afstemming met de ACM van een initiatief van afvalinzamelaars om recycling te stimuleren. De ACM heeft op 4 oktober 2023 laten weten dat zij positief tegenover deze afspraken staat.
Een aantal (concurrerende) inzamelaars voor bedrijfsafval heeft met de ACM de mogelijkheid besproken om af te spreken dat nieuwe klanten die meer dan 240 liter bedrijfsafval kunnen aanleveren altijd een contract aangeboden krijgen voor minimaal twee gescheiden afvalstromen. Het gaat dan bijvoorbeeld om restafval en minimaal één andere afvalstroom zoals GFT, organisch afval, folie en papier/karton. De ACM heeft de mededingingsrechtelijke aspecten van het plan beoordeeld en is positief. Het initiatief sluit aan bij een wettelijke scheidingsplicht die geldt voor (vrijwel) alle bedrijven die afval aanleveren. Het biedt daarnaast die bedrijven een extra stimulans om afval te scheiden en bewustzijn te versterken voor duurzaam afvalbeheer.
Omdat in de praktijk niet overal wordt voldaan aan de wettelijke verplichting om bedrijfsafval te scheiden hebben afvalinzamelaars zelf het initiatief genomen om voortaan contracten aan te bieden met minimaal twee gescheiden afvalstromen. Het scheiden van afval (aan de bron) bevordert de duurzame economie, omdat het verspilling van grondstoffen voorkomt. Ook zorgt effectieve recycling ervoor dat minder grondstoffen nodig zijn en minder afval wordt verbrand. Dit draagt bij aan het verbeteren van de circulaire inzet van afvalstoffen in een duurzamere economie.
De ACM treedt niet op tegen de afspraken die bedrijven betreffen die wettelijk verplicht zijn om hun afval te scheiden. Dat is omdat het doel van de afspraken uitsluitend is om naleving van een wettelijke duurzaamheidsnorm te stimuleren die niet volledig uitgevoerd of gehandhaafd (kan) worden door de daartoe aangewezen instantie(s). Niet alle bedrijfsmatige ontdoeners zijn wettelijk verplicht om afval te scheiden. De groep die niet wettelijk verplicht is om afval te scheiden is volgens de ACM echter zodanig klein dat de mededingings-beperkingen die mogelijk kleven aan het initiatief voor deze (beperkte) groep klanten een verwaarloosbare impact zouden hebben op de Nederlandse markt.
Nieuwe beleidsregel toezicht ACM op duurzaamheidsafspraken
De ACM heeft op 4 oktober 2023 de Beleidsregel Toezicht ACM op duurzaamheids-afspraken vastgesteld en bekendgemaakt. Deze Beleidsregel geeft inzicht in de toepassing en handhaving van de mededingingsregels op duurzaamheidsinitiatieven, die de concept-leidraad duurzaamheidsafspraken mede zal vervangen.
De ACM wil met de Beleidsregel bereiken dat de concurrentieregels niet onnodig in de weg staan aan afspraken die bijdragen aan een duurzamere samenleving. De beleidsregel volgt de aanpak voor duurzaamheidsafspraken die de Europese Commissie beschrijft in haar Richtsnoeren voor horizontale overeenkomsten. In de Beleidsregel staat ook dat de ACM in twee extra situaties niet zal optreden als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Dit geeft bedrijven meer mogelijkheden om afspraken te maken. Een van die situaties is die zich in het hierboven genoemde initiatief van afvalbedrijven voordeed, namelijk de situatie waarin een duurzaamheidsinitiatief de naleving van duurzaamheidsregels bevordert:
- Bedrijven die afspraken maken over de naleving van een bindende nationale of Europese duurzaamheidsregel die niet volledig (kan) worden uitgevoerd of gehandhaafd – bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval; en
- Bedrijven die afspraken maken over het op een efficiënte manier bereiken van milieudoelen, zoals vermindering van CO2-uitstoot, als de consument een merkbaar en objectief aandeel van de voordelen ontvangt.
Clairfort is overigens ook als adviseur betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven van het tweede genoemde type. Zie hier de link naar de betreffende publicatie van de ACM.
Vragen?
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van de advocaten van het Team Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op