De bestuurder van een stichting is door het Gerechtshof Den Bosch persoonlijk aansprakelijk gehouden voor de schade die de voormalig advocaat van de stichting heeft geleden als gevolg van onbetaald gebleven facturen. De bestuurder had de advocaat niet gemeld dat betaling van diens facturen afhankelijk was van het innen van de vordering waarvoor de advocaat was ingeschakeld.
De feiten
In deze zaak heeft een advocaat de opdracht gekregen om een vordering van een stichting op een vennootschap te incasseren. Nadat de ingestelde rechtsmiddelen niet het gewenste resultaat opleverden en ter voorkoming van verdere kosten, heeft de stichting besloten de reeds ingestelde procedure tegen de vennootschap in te trekken. De advocaat heeft de stichting voor haar werkzaamheden vervolgens verschillende facturen gezonden die deels onbetaald zijn gebleven. Dit was voor de advocaat reden om zowel de stichting als haar bestuurder aansprakelijk te stellen voor de door haar geleden schade. De kantonrechter heeft de vorderingen jegens de stichting toegewezen, maar oordeelde dat de bestuurder van de stichting niet aansprakelijk is voor de door de advocaat geleden schade.
Persoonlijke aansprakelijkheid bestuurder
In hoger beroep voert de advocaat aan dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk is nu hem een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt ter zake de door hem geleden schade. Een bestuurder kan een persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt als hij bij het aangaan van een verbintenis wist of behoorde te begrijpen dat de vennootschap namens wie hij optreedt niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen, als gevolg waarvan de schuldeiser van de vennootschap schade lijdt.
In deze zaak heeft de bestuurder de advocaat namens de stichting opdracht gegeven om een vordering te incasseren. Daarbij heeft de bestuurder nagelaten te vermelden dat de stichting niet aan haar betalingsverplichtingen jegens de advocaat zou kunnen voldoen indien de vordering op de vennootschap niet geïncasseerd zou worden. Dit betekent dat de bestuurder wist of behoorde te begrijpen dat de advocaat schade zou lijden als de vordering niet geïnd zou worden.
De bestuurder verweerde zich door te stellen dat hij geen enkele reden had om te twijfelen aan de kans van slagen van de procedure. Dat verweer wordt echter door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch verworpen. Naast het feit dat de vennootschap de vordering niet had erkend, had het op de weg van de bestuurder gelegen om de advocaat in te lichten over de financiële situatie van de stichting. Dat hij dat heeft nagelaten kan hem persoonlijk worden verweten, als gevolg waarvan hij aansprakelijk is voor de door de advocaat geleden schade, aldus het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
Conclusie
Uit deze uitspraak volgt dat een schuldeiser in bepaalde gevallen naast de vennootschap, ook de bestuurder van de vennootschap kan aanspreken voor onbetaald gebleven facturen. De schuldeiser zal wel moeten aantonen dat de bestuurder ter zake een persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Deze zaak laat zien dat het nalaten van een bestuurder om een potentiële betalingsonmacht te melden onder omstandigheden voldoende kan zijn om hem persoonlijk aansprakelijk te houden.
Vragen?
Heeft u vragen over bestuurdersaansprakelijkheid? Neem dan contact op met onze advocaten van het team Ondernemingsrecht.
Neem contact op