Nadat het wetsvoorstel met betrekking tot de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid lange tijd heeft stilgelegen, is het voorstel tijdens de afgelopen zomervakantie eindelijk aangenomen. Op basis hiervan zal de transitievergoeding die is betaald aan de langdurig arbeidsongeschikt werknemer aan de werkgever worden gecompenseerd. Naar verwachting zal deze wet op 1 april 2020 in werking treden. De wet voorziet in compensatie met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste punten.
De compensatie
Uit de wettekst blijkt dat werkgevers worden gecompenseerd voor de transitievergoeding in geval de arbeidsovereenkomst met de werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid is geëindigd. Het is niet relevant op welke wijze de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Het dient slechts duidelijk te zijn dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd om redenen van langdurige arbeidsongeschiktheid. Wordt de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigd, neem dan altijd in de vaststellingsovereenkomst op dat er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid.
Het UWV zal besluiten over het al dan niet toekennen van de compensatie.
Hoogte van de compensatie
De vergoeding zal in hoogte gelijk zijn aan de vergoeding die de werkgever in verband met het einde van de arbeidsovereenkomst aan de werknemer heeft betaald, verhoogd met de kosten de werkgever eventueel op de transitievergoeding in mindering heeft mogen brengen (bijv. kosten voor scholing). De compensatie zal niet hoger zijn dan de transitievergoeding waarop de werknemer recht had op de dag na het verstrijken van de periode van loondoorbetalingsverplichting (max 104 weken).
De transitievergoeding die is opgebouwd gedurende de periode dat het dienstverband slapend is, komt expliciet niet voor vergoeding in aanmerking. Ook zal de compensatie het bedrag aan loon dat de werkgever gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid (max 104 weken) aan de werknemer heeft betaald niet overstijgen.
Aanvullende regels
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de wetgeving rondom de compensatie van de transitievergoeding verder uitgewerkt in de ‘Conceptregeling Compensatie Transitievergoeding’. Hoewel nog wijzingen kunnen worden aangebracht in deze regeling wordt op basis daarvan een aantal punten verduidelijkt.
Ten eerste wordt duidelijk dat de aanvraag van deze compensatie binnen zes maanden na uitbetaling dient te worden gedaan bij het UWV. Gaat het om een transitievergoeding die reeds voor 1 april 2020 is betaald, dan zal de aanvraag waarschijnlijk voor 31 september 2020 moeten worden gedaan. Daarnaast wordt duidelijk dat de aanvraag van de compensatie zoveel mogelijk langs elektronische weg zal verlopen. Het UWV zal een formulier aan de werkgever verstrekken, waaruit blijkt welke gegevens door de werkgever aan het UWV moeten worden verstrekt. In ieder geval zal een berekening van de transitievergoeding overgelegd dienen te worden.
Het UWV zal binnen een redelijke termijn na ontvangst van de (volledige) aanvraag over het toekennen van de compensatie beslissen. In beginsel zal hier een termijn van acht weken worden gehanteerd. Voor de gevallen van voor 2020 zal een termijn van een half jaar na indienen van de aanvraag gaan gelden.
Uitvoeringsregels UWV
Tot op heden is niets bekend over de uitvoeringsregels van het UWV. Mogelijk zal het UWV hier pas mee beginnen nadat de Conceptregeling is komen vast te staan. Ook is relevant dat de berekening van de transitievergoeding op basis van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zal wijzigen. De minister heeft aangegeven dat de compensatieregeling daardoor eventueel op een paar punten wordt gewijzigd. In het najaar van 2018 zal de Minister hierover meer duidelijkheid geven.
Vaststaat dat de compensatie van de transitievergoeding voor langdurig arbeidsongeschikte werknemers er zal komen. De uitwerking van de regeling staat nog niet vast. In sommige gevallen kan het voordelig zijn alvast te anticiperen op de aankomende wet. Mocht u besluiten om het dienstverband met een arbeidsongeschikte werknemer te beëindigen dan is het in ieder geval van belang dat de reden voor de beëindiging wordt vastgelegd.
Vragen?
Mocht u vragen hebben over de inhoud van de wet of hoe u hierop kunt anticiperen, neem dan contact op met een van de advocaten Arbeidsrecht.
Neem contact op