Door de coronacrisis is er een nieuwe regeling: de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen die te maken hebben met omzetverlies. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Binnen uitzend- en payrollbranche is het uitzend- of payrollbedrijf formeel werkgever als gevolg waarvan zij aanspraak kunnen maken op de NOW-regeling. De werknemers worden echter feitelijk te werk gesteld bij de inlener. Hoewel uitzend- en payrollorganisaties worden geacht afspraken te maken met inleners, meende het uitzendbureau Netstaff B.V. (hierna: Netstaff) zonder deze afspraken volledige betaling van de inlener te kunnen afdwingen. De voorzieningenrechter gaat hier echter niet in mee en wijst de vorderingen van Netstaff af.
Casus
Zoals gezegd is Netstaff een uitzendbureau, die uitzendkrachten tewerkstelt bij Kroftman Structures B.V. (hierna: Kroftman), de inlener. Op 1 januari 2020 hebben Netstaff en Kroftman daartoe een raamovereenkomst gesloten. In maart 2020 is door de Nederlandse overheid de NOW-regeling geïntroduceerd, waarbij is aangegeven dat ook uitzend- en payrollorganisaties een beroep kunnen doen op deze regeling. Op 18 maart heeft Kroftman haar contactpersoon bij Netstaff bericht dat zij omzetverlies zal lijden, maar de uitzendkrachten niet kwijt wil. Zij geeft aan graag in overleg te treden over hoe gebruik kan worden gemaakt van de NOW-regeling. Netstaff weigert Kroftman hier echter in tegemoet te komen en verzoekt onverkort volledige betaling van de facturen. Deze dateren van na het begin van de coronacrisis.
Netstaff stelt dat de NOW-regeling is bedoeld voor partijen die de loonkosten moeten maken en omzetverlies lijden ten gevolge van de coronacrisis. Ook stelt zij dat Netstaff niet toe kan worden verplicht de compensatie op grond van de NOW-regeling te delen met haar afnemers. Kroftman stelt daarentegen dat de handelswijze van Netstaff geen recht doet aan de intenties van de NOW-regeling, namelijk het behoud van werkgelegenheid.
Het lukt partijen niet in onderling overleg afspraken te maken. Kroftman heeft als gevolg hiervan de bij haar werkzame uitzendkrachten per 1 mei 2020 tewerkgesteld via een ander uitzendbureau, te weten P-Services. Via deze partij worden 20% van de loonkosten bij Kroftman in rekening gebracht en wordt 80% ontvangen volgens de NOW-regeling. Netstaff start een kort geding waarin zij volledige betaling van de openstaande facturen vordert.
Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter is van oordeel dat het niet redelijk is dat Kroftman 100% van de loonkosten moet voldoen als Netstaff hiervoor grotendeels wordt gecompenseerd vanuit de NOW-regeling. Dit lijkt niet te stroken met de intenties van de NOW-regeling, aldus de voorzieningenrechter. Daarnaast merkt de voorzieningenrechter op dat het in de branche kennelijk niet ongebruikelijk is dat afspraken worden gemaakt, zodat de NOW-regeling ten goede komt aan de partij die uitzendkrachten daadwerkelijk aan het werk houdt.
Kortom, het staat niet vast dat Kroftman gehouden is de volledige factuurbedragen te voldoen als gevolg waarvan dit niet op voorhand aannemelijk is. Om die reden is een toewijzing in kort geding niet aan de orde. Daar komt nog bij dat door Netstaff ook het spoedeisend belang onvoldoende aannemelijk is gemaakt en niet kan worden ingezien waarom een bodemprocedure niet kan worden afgewacht.
Vragen?
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen met betrekking tot de NOW-regeling, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op