Twee Limburgse mediabedrijven stonden tegenover elkaar in een procedure over de logo’s van hun nieuws-apps. De Limburgse krant “De Limburger” startte een kort geding omdat het nieuwe logo van de nieuwsvoorziening van de Limburgse televisiezender “L1” te veel overeenstemt met die van de krant. De logo’s worden door beide partijen gebruikt als icoontje voor hun nieuws-apps. De Maastrichtse voorzieningenrechter wees de vorderingen van De Limburger af. Er is volgens deze rechter geen sprake van merk- of auteursrechtinbreuk door L1 en evenmin is er om andere redenen sprake van onrechtmatig handelen.
Merkenrechtelijke strijd over logo
De logo’s waar het in deze procedure om ging staan hiernaast afgebeeld. Links het eerdere logo van de nieuws-app van De Limburger en rechts het logo van de nieuws-app van L1.
De standpunten en vorderingen van De Limburger
De Limburger is van mening dat het nieuwe logo dat L1 gebruikt voor haar nieuws-app te veel lijkt op het logo dat De Limburger gebruikt voor haar eigen nieuwsapp. Beide logo’s zijn volgens haar koningsblauw van kleur (althans hebben een sterk gelijkende kleur blauw), maken gebruik van een in wit uitgevoerde (gestileerde) L en gebruiken als toevoeging het woord “nieuws.” De L staat voor en verwijst volgens De Limburger in beide logo’s naar hetzelfde: te weten (de nieuwsvoorziening omtrent) Limburg.
Volgens De Limburger pleegt L1 merkinbreuk, omdat er sprake zou zijn van verwarringsgevaar en omdat door L1 ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van haarmerk. De Limburger heeft haar logo vlak voor de procedure namelijk geregistreerd als merk.
Voorts vindt De Limburger dat L1 in strijd handelt met de Auteurswet door een logo te gebruiken met een vergelijkbare totaalindruk.
Ten slotte voert De Limburger aan dat L1 ook onrechtmatig jegens haar handelt, onder meer omdat ze vroeger hebben samengewerkt en een overeenkomst hebben gesloten toen ze een gezamenlijke nieuwsdienst stopzetten.
De Limburger vordert onder meer het staken van het gebruik door L1 van haar logo voor diens nieuws-app, onder meer in de Apple App store en de Google Play store.
De beoordeling van de Voorzieningenrechter
Volgens de Voorzieningenrechter is er geen sprake van verwarringsgevaar, nu de totaalindruk van de bedoelde logo’s “duidelijk verschillend is”. Weliswaar stelt de rechter overeenkomsten tussen de logo’s vast (beide logo’s hebben een vierkante, blauwe achtergrond in gradaties van blauw die niet veel van elkaar verschillen en bestaat de voorgrond bij beide logo’s uit witte symbolen), maar in de witte symbolen zit naar het oordeel van de voorzieningenrechter het wezenlijke verschil tussen de bedoelde logo’s. Die maken dat de totaalindruk duidelijk anders is, ook indien de apps op een mobiele telefoon worden getoond.
De voorzieningenrechter verwerpt ook de stelling van De Limburger dat L1 zonder geldige reden op het merk van De Limburger tracht mee te liften om zodoende aan te haken bij de goodwill en populariteit van De Limburger. Daarbij acht de rechter het onder meer van belang dat nauwelijks visuele overeenstemming bestaat tussen de logo’s van de nieuwsa-pps van partijen (afgezien van de kleuren), zodat het lezerspubliek van nieuwsberichten van De Limburger en L1 daartussen geen samenhang zal zien.
Aangezien er geen sprake is van verwarringsgevaar en evenmin ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk, is er ook geen sprake van merkinbreuk.
Voor auteursrechtinbreuk is vereist dat er sprake is van een overeenstemmende totaalindruk. Doordat de rechter bij de merkenrechtelijke beoordeling al had vastgesteld dat er onvoldoende overeenstemming was tussen de logo’s, kon ook de auteursrechtelijke vordering van tafel worden geveegd.
Van onrechtmatig handelen op basis van een andere grondslag is evenmin sprake.
Redenen waarom alle vorderingen van De Limburger werden afgewezen en De Limburger werd veroordeeld om de proceskosten van L1 te vergoeden.
Publicaties
De Limburger is wel zo sportief om in haar eigen krant te publiceren dat L1 het kort geding heeft gewonnen.
Het vonnis van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg is hier te lezen.
Neem contact op