De overheid ‘zoekt’ al jarenlang naar passende wetgeving voor ZZP’ers. De huidige wet DBA heeft niet voor het gewenste effect gezorgd: duidelijkheid en rust. Daarom zou per 1 januari 2021 nieuwe wetgeving ingaan. Dit is echter niet gebeurd. Wat is de huidige stand van zaken?
Huidige wetgeving
De huidige wet DBA regelt dat zowel opdrachtgevers als ZZP’ers verantwoordelijk zijn voor de relatie die zij met elkaar aangaan. De wet DBA maakt gebruik van modelovereenkomsten. Wanneer partijen werken volgens deze modelovereenkomsten dan is de ZZP’er verzekerd voor werknemersverzekeringen. In de praktijk blijken deze modelovereenkomsten niet altijd te werken. Het komt immers meer dan eens voor dat ZZP’ers onterecht worden beschouwd als zelfstandige, terwijl zij eigenlijk zijn te beschouwen als werknemers in dienstbetrekking. Dit is problematisch, omdat zij in hun positie als ZZP’er minder bescherming genieten dan een werknemer. Denk hierbij aan het gebrek aan ontslagbescherming en doorbetaling van loon tijdens ziekte. Hervorming van wetgeving rondom ZZP’ers is dan ook hard nodig, aldus het Kabinet. Op dit moment wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving om de Wet DBA te kunnen vervangen.
Webmodule
Momenteel wordt een pilot gedraaid in de vorm van een webmodule om te bezien of de werkrelatie met ZZP’ers anders dient te worden vorm gegeven. Dit is een digitale vragenlijst die opdrachtgevers voorafgaande aan de opdracht kunnen invullen om antwoord te krijgen op de vraag of partijen buiten dienstbetrekking met elkaar kunnen werken. Indien aan de hand van de informatie die is ingevuld, wordt vastgesteld dat buiten dienstbetrekking kan worden gewerkt, krijgt de opdrachtgever een zogenoemde opdrachtgeversverklaring. De opdrachtgeversverklaring geeft de zekerheid dat geen loonheffingen en premies betaald hoeven te worden en de opdrachtgever hiertoe ook niet inhoudingsplichtig is. Voorwaarde is wel dat feitelijk ook wordt gewerkt conform de verstrekte informatie.
Na het invullen van de webmodule door de opdrachtgever zijn er drie uitkomsten mogelijk:
– De opdrachtgever kan de opdracht buiten dienstbetrekking door een zelfstandige laten uitvoeren;
– Er is sprake van een dienstbetrekking;
– Er kan niet worden beoordeeld of er sprake is van een dienstbetrekking of sprake is van arbeid buiten dienstbetrekking, omdat ingevulde vragen duiden op beide situaties.
Enkel bij de eerste uitkomst hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden alsmede werknemersverzekeringen te betalen.
Deze pilot is per 11 januari 2021 voor zes maanden van start gegaan. Aan de uitkomst kan gedurende de pilot-fase nog geen rechtszekerheid worden ontleend. De uitkomst is slechts een indicatie, geen juridische beslissing. Na deze pilotfase wordt door het Kabinet besloten of de webmodule definitief wordt ingevoerd. Naar verwachting zal dit rond 1 oktober 2021 zijn.
Handhaving
Tot de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving handhaaft de Belastingdienst de naleving van de Wet DBA beperkt. De Belastingdienst handhaaft slechts als sprake is van kwaadwillendheid of als aanwijzingen niet binnen een redelijke termijn zijn opgevolgd. De Belastingdienst controleert dus nog wel. Het is daarom voor opdrachtgevers nog steeds belangrijk om de overeenkomsten met ZZP’ers goed op orde te hebben.
Vragen
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen met betrekking tot regelgeving rondom ZZP’ers, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op