Duurzaamheidsoverwegingen spelen een belangrijke rol bij het herzien van bestaande wetgeving, bijvoorbeeld bij wetgeving over verpakkingsmateriaal. De impact van verpakkingsafval op het milieu is namelijk enorm en daarom neemt de Europese Unie (EU) maatregelen om dit probleem aan te pakken. Zo heeft het Europees Parlement nieuwe maatregelen goedgekeurd om verpakkingsafval in de Europese Unie te verminderen. In dit blog gaan we nader in op de belangrijkste punten van deze wetgeving.
De PPWR: Packaging and Packaging Waste Regulation
Onlangs is de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) goedgekeurd. Op 11 februari 2025 trad deze verordening in werking, maar vanaf 12 augustus 2026 zullen de meeste maatregelen pas worden toegepast. De verordening is in het leven geroepen om verpakkingsafval drastisch te verminderen en hergebruik en recycling te stimuleren. Ook wordt getracht de regels van de interne markt te harmoniseren en de circulaire economie te stimuleren.[1] De verordening maakt deel uit van de bredere Europese Green Deal en het Actieplan voor Circulaire Economie.
Verminderen van verpakkingsafval
Tegen 2040 moet de hoeveelheid verpakkingsafval in de Europese Unie aanzienlijk zijn verminderd. De hoeveelheid moet volgens de verordening in 2030 ten opzichte van 2018 met 5% zijn gedaald, in 2035 met 10% en in 2040 met 15%.
De PPWR stelt bepaalde eisen om verpakkingsafval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen, onder meer:
Striktere eisen voor recyclebaarheid en herbruikbaarheid. Het streven is dat alle verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar zijn tegen 2030.
Beperking van (overbodige) verpakkingen. Daarbij kun je denken aan de verpakkingsminimalisering of een verbod op overbodige verpakkingen.
- Verpakkingsminimalisering: de beschikbare ruimte in verpakkingen moet optimaal worden benut om loze ruimte te minimaliseren. Voorbeelden:
- Verzamel-, verzend- en e-commerce verpakkingen mogen niet meer dan 50% lege ruimte bevatten;
- Verkoopverpakkingen mogen alleen de maximale lege ruimte hebben die nodig is voor de functionaliteit van de verpakking. Een voorbeeld daarvan is een bepaalde lege ruimte in een chipszak omdat die noodzakelijk is voor de bescherming van de chips.
- Beperking van (overbodige) verpakkingen. Voorbeelden:
- Dubbele lagen of valse bodems;
- Bepaalde miniverpakkingen, zoals kleine flesjes shampoo of conditioner in hotels;
- Bepaalde kunststof verpakkingen voor verse groenten en fruit.
Duidelijke en uniforme etikettering. Consumenten moeten beter worden geïnformeerd over hoe ze verpakkingen correct kunnen scheiden en recyclen.
Harmonisatie van de regelgeving binnen de EU. Uniforme eisen creëren een gelijk speelveld en waarborgen de werking van de interne markt.
Wat betekent dit eventueel voor u?
Wat betekent dit voor bedrijven en consumenten? Er dient te worden getoetst of de huidige verpakkingen nog wel voldoen aan de nieuwe wetgeving. Voor bedrijven betekent het dat ze (vermoedelijk) moeten investeren in innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen. Is uw verpakkingsontwerp echter vóór 11 februari 2025 beschermd door een intellectueel eigendomsrecht? Dan zou dit een uitzondering op de verpakkingsregels kunnen rechtvaardigen.
Ook voor consumenten verandert er het een en ander. Herbruikbare verpakkingen en statiegeldsystemen worden steeds meer de norm. Dat biedt kansen om bewuster om te gaan met verpakkingen en om het afval te verminderen.
Eerdere regelgeving, waaronder de Single-Use Plastics-richtlijn
Al voor de introductie van de PPWR bestonden er regels om verpakkingsafval te verminderen. De PPWR vervangt de Verpakkingsrichtlijn 94/62/EG, die sinds 1994 de basis vormde voor Europese verpakkingsregelgeving.
Een belangrijke stap is bovendien de Single-Use Plastics (SUP)-richtlijn geweest, die in 2019 werd gepubliceerd. Deze richtlijn bepaalt onder meer dat de doppen van bepaalde drankflessen, zoals kleine waterflesjes, gedurende de fase van het beoogde gebruik aan de flessen bevestigd moeten blijven. Daarnaast bevat de SUP-richtlijn een verbod op bepaalde wegwerpplastic producten, zoals rietjes, bestek en borden. Dat moet bijdragen aan het terugdringen van kunststofafval dat het vaakst op de stranden van de Europese Unie worden aangetroffen.[2]
Op weg naar een duurzamere toekomst
De nieuwe verpakkingswetgeving is een ambitieuze stap om verpakkingsafval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Door strengere regelgeving en duidelijke richtlijnen wordt de industrie gedwongen om innovatieve, milieuvriendelijke oplossingen te ontwikkelen. Hopelijk draagt het bij aan een toekomst waarin we minder afval produceren en efficiënter omgaan met grondstoffen.
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, neem dan gerust contact op met onze sectie IE, IT & Privacy.
[1] Europees Parlement, ‘Nieuwe EU-regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te recyclen’, www.europarl.europa.eu.
[2] Overweging 7 SUP-Richtlijn.
Neem contact op