In vaststellingsovereenkomsten wordt doorgaans een bepaling opgenomen die aangeeft dat de werknemer arbeidsgeschikt is. Dit verkleint het risico dat een WW-uitkering wordt afgewezen. In een recente rechtszaak heeft een bepaling in de vaststellingsovereenkomst, die de werknemer verplichtte zich beter te melden, geleid tot ernstige verwijtbaarheid van de werkgever. De rechter heeft de werknemer een billijke vergoeding toegekend. Deze uitspraak onderstreept het belang van het zorgvuldig opstellen van beëindigingsovereenkomsten.
Casus: tankpas, conflict en ziekmelding
De werkneemster was sinds 2009 in dienst bij de werkgever. In maart 2023 heeft de nieuwe directeur de werkneemster aangesproken op het feit dat zij naast een reiskostenvergoeding ook gebruik maakte van een tankpas. De directeur stelde dat dit niet integer was en mogelijk fiscaal ontoelaatbaar. De werkneemster heeft zich verweerd door aan te geven dat deze tankpas een compensatie was voor het ontbreken van een leaseauto, een regeling die door de vorige directeuren was goedgekeurd. De tankpas stond op haar naam en was geen geheim.
Desondanks hield de directeur voet bij stuk en beschuldigde de controller van wangedrag. Enkele dagen later heeft de werkneemster zich ziek gemeld vanwege een schildklieraandoening. Dit ziektebeeld, waarvan bekend is dat het ook de regulatie van emoties beïnvloedt, vereiste behandeling in het ziekenhuis.
Twee dagen later heeft de werkgever haar een vaststellingsovereenkomst aangeboden. In deze overeenkomst was de verplichting opgenomen dat de werkneemster zich beter diende te melden. Als aanvullende voorwaarde was opgenomen dat zij zich binnen vier weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet opnieuw ziek mocht melden, ongeacht haar werkelijke gezondheidstoestand. De werkneemster heeft het voorstel van de werkgever geweigerd en gaf aan dat zij na haar herstel wilde terugkeren naar haar functie. De werkgever heeft daarop de rechter verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens verwijtbaar handelen of een verstoorde arbeidsrelatie.
Oordeel rechter
De rechter heeft geoordeeld dat de werkgever de situatie zelf heeft verergerd. In plaats van de uitleg van de werkneemster over de tankpas serieus te onderzoeken, heeft de werkgever ervoor gekozen om haar te beschuldigen en haar tijdens haar ziekte een beëindigingsovereenkomst voor te stellen. De rechter benadrukt dat de werkgever met de eis tot betermelding en het opleggen van een ziekmeldingsverbod heeft geprobeerd om de wettelijke re-integratieverplichtingen te omzeilen.
Ondanks dit oordeel heeft de rechter het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst toegewezen, vanwege de ernstig verstoorde arbeidsrelatie. De ontstane arbeidsrelatie heeft een verdere samenwerking onmogelijk gemaakt. De rechter constateerde dat de partijen “geen centimeter nader tot elkaar waren gekomen“.
Billijke vergoeding
De rechter heeft het handelen van de werkgever als ernstig verwijtbaar beoordeeld en aan werkneemster een billijke vergoeding van € 30.000,– bruto toegekend. Deze vergoeding was gebaseerd op de onredelijke manier waarop de werkgever de situatie had aangepakt en het feit dat de werkneemster hierdoor in haar rechten was geschaad. Ook de betermeldplicht in de aangeboden vaststellingsovereenkomst droeg bij aan het oordeel van het gerechtshof. Naar oordeel van het gerechtshof volgt hieruit dat geen rekening is gehouden met de werkelijke gezondheidstoestand van de werkneemster. Naast de billijke vergoeding heeft de rechter ook een transitievergoeding toegekend.
Conclusie
Het opnemen van bepalingen die werknemers verplichten zich beter te melden of die de re-integratieverplichtingen van de werkgever proberen te omzeilen, zijn in strijd met dwingend recht. Dergelijke clausules zijn enkel toegestaan als de strijdigheid met dwingend recht pas na het sluiten van de overeenkomst bekend wordt.
Voor zowel werkgevers als werknemers is het van cruciaal belang om zich bewust te zijn van hun rechten en verplichtingen. Het is aan hun juridische adviseurs om hen hierin te begeleiden en ervoor te zorgen dat beëindigingsovereenkomsten voldoen aan de wettelijke vereisten.
Vragen aan onze advocaten arbeidsrecht?
Heeft u vragen over het opstellen van een vaststellingsovereenkomst of ander arbeidsrechtelijke vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op