Als gevolg van de Corona crisis zijn de Regeling borgstelling MKB, de Regeling Garante Ondernemersfinanciering en de Regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten verruimd:
Regeling borgstelling MKB (BMKB-C-regeling)
Door problemen als gevolg van het corona virus te weinig onderpand voor een overbruggingskrediet of verhoging van uw rekening courant? Sinds maandag 16 maart 2020 is een verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling in werking getreden om de economische gevolgen van de coronaproblematiek bij het MKB op te vangen (de zogenoemde BMKB-C-regeling). Deze BMKB-C-regeling maakt het makkelijker voor ondernemers om geld te lenen via kredieten in verband met acute liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Het Ministerie van EZ staat via de BMKB-C-regeling borg voor de verleende kredieten. De borg van de overheid op een lening bedraagt onder de verruimde regeling 90% van het borgstellingskrediet. De persoonlijke borg van de ondernemer is derhalve verlaagd naar 10%. De omvang van het krediet in de BMKB-C-regeling wordt verhoogd naar 75% van het totaal aan de ondernemer verstrekte krediet. Dit betekent dat 75% van het verstrekte krediet met de BMKB-C kan worden gefinancierd. Het maximale krediet is verhoogd naar 1,5 miljoen euro en er geldt voorlopig een maximale looptijd van 8 kwartalen. De wijze van aflossen wordt bepaald door de bank. Dit kan lineair (elke keer hetzelfde bedrag + rente over het openstaande bedrag), eventueel met aflossingsvrije periode, ofwel ineens, aan het einde van de looptijd. Diverse banken hebben aangegeven dat zij momenteel onderzoeken op welke wijze zij hier het beste invulling aan kunnen geven.
Aanvragen voor MBKB-C-kredieten verlopen via de erkende kredietverstrekkers/banken. U hoeft zelf geen aparte aanvraag in gang te zetten. Om de procedure te versnellen heeft de overheid met kredietverstrekkers afspraken gemaakt over de beoordelingen van kredietaanvragen, waardoor kredietverstrekkers toepassing van de BMKB-C-regeling nu zonder tussenkomst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen afhandelen. Ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) en een jaaromzet tot EUR 50 miljoen of balanstotaal tot EUR 43 miljoen komen in aanmerking voor de BMKB-C (klik hier voor de mkb-toets). De toets op een tekort aan zekerheden is bij toepassing van de BMKB-C-regeling niet aan de orde. U dient met uw kredietverstrekker te onderhandelen over de kredietvoorwaarden. De kredietverstrekker moet daarbij de BMKB-voorwaarden in acht nemen. De kredietverstrekker is een eenmalige garantieprovisie verschuldigd gebaseerd op de omvang van het krediet en de looptijd. Deze provisie wordt aan u wordt doorberekend en bedraagt tussen de 3,9% en 8,35%.
Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO)
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen tevens gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Zowel het MKB als (middel)grote ondernemingen kunnen aanspraak maken op deze regeling. De tijdelijk verruimde GO-regeling houdt in dat de overheid een garantie van 50% afgeeft op bankleningen en bankgaranties tot een maximum van 150 miljoen euro per onderneming (in plaats van de gebruikelijke 50 miljoen euro). Aanvragen voor staatsgaranties onder de verruimde GO-regeling verlopen via de erkende financiers/banken.
Regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL)
Voor land- en tuinbouwbedrijven komt er in aanvulling op de voornoemde financieringsmogelijkheden een tijdelijk verruimde borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL), waarmee de overheid borg staat voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Momenteel is nog onbekend hoe dit wordt ingevuld.
Vragen voor onze Corona helpdesk of meer lezen over Corona en de juridische aspecten?
Heeft u vragen over de Corona-maatregelen of over andere juridische aspecten van de Corona-crisis? Neem dan contact op met de advocaten van onze Corona helpdesk.
Lees hier meer informatie over corona en de juridische aspecten
Neem contact op