U heeft ze vast wel eens voorbij zien komen, symbolen en aanduidingen als ©, ®, ™ of patent. Deze aanduidingen worden gebruikt om aan te geven dat ergens een intellectueel eigendomsrecht op rust, althans daar zijn ze voor bedoeld. In de praktijk worden ze nog wel eens verkeerd gebruikt. We lichten daarom toe wat deze aanduidingen nou echt betekenen en onder welke voorwaarden ze mogen worden gebruikt.
Auteursrechten: ©
De zogenaamde copyright notice © wordt gebruikt om aan te geven dat ergens een auteursrecht op rust. Met name onderaan websites, in boeken en op foto’s is de copyright notice vaak te zien. In Europa ontstaat het auteursrecht automatisch op het moment van creatie. Het is niet nodig om een creatie te registreren. Het plaatsen van een © is dus geen voorwaarde om een beroep te kunnen doen op het auteursrecht of om op te kunnen treden tegen inbreuk. Maar het kan wel een signaal zijn dat derden het werk niet mogen gebruiken zonder toestemming.
Merkrechten: ® of ™
De symbolen ® en ™ worden gebruikt om aan te duiden dat het gaat om een merknaam van een product, dienst of onderneming.
In tegenstelling tot het auteursrecht wordt een merkenrecht in Europa niet automatisch verkregen. Daar is eerst een registratie voor vereist. Door het gebruik van een ® achter de merknaam wordt aangeduid dat het merk officieel geregistreerd is bij een merkenbureau. Het komt regelmatig voor dat de ® ten onrechte wordt gebruikt voor namen die niet geregistreerd zijn als merk. In sommige landen is dergelijk gebruik verboden, bijvoorbeeld omdat het misleidend is. Het is daarom aan te raden om eerst te checken of een naam daadwerkelijk is geregistreerd voordat de ® wordt geplaatst.
Het gebruik van de ™ is een veiliger optie. Deze aanduiding is niet specifiek bedoeld voor geregistreerde merken, maar wil enkel zeggen dat er sprake is van gebruik ‘als merk’, dus ter onderscheiding van (de producten en diensten van) andere ondernemingen. Soms kan het gebruik van een ™ handig zijn, bijvoorbeeld voor promotionele doeleinden. Zo wordt het in de praktijk wel gebruikt voor namen die beschrijvend zijn en daarom niet geregistreerd kunnen worden. In het verleden is in Nederland geoordeeld dat dergelijk gebruik van het symbool in beginsel niet misleidend is.
Octrooirechten: Patented
Het octrooirecht kent geen eigen symbool, maar vaak wordt de Engelse term patent gebruikt. Ook daarbij gaat het niet altijd om juist gebruik van de term. Het woord ‘patent’ wordt in het dagelijks leven namelijk te pas en te onpas genoemd voor een idee, creatie of een uitvinding. Maar om ergens een echt “patent” op te hebben, moet het gaan om een uitvinding die officieel is geregistreerd als octrooi. Het verkrijgen van een octrooi gaat gepaard met een vrij strenge aanvraagprocedure. Op verpakkingen of in marketingmateriaal mag dus alleen vermeld worden dat iets patented is als men over een octrooiregistratie beschikt.
Als u er op gaat letten, zal opvallen dat bij veel dingen waarvan wordt beweerd dat die gepatenteerd zijn, het onwaarschijnlijk is dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Maar u weet nu wel beter!
© 2021 Clairfort® 🙂
Meer weten?
Meer weten over intellectuele eigendomsrechten? Ons team van intellectuele eigendomsrechtspecialisten staat voor u klaar.
Dit artikel werd geschreven voor Wonen360.nl, hét nieuwsplatform voor B2B interieur- en woonprofessionals.
Neem contact op