De EU heeft een voorlopig akkoord bereikt over de Wet Digitale Markten (WDM). Het doel van deze wet is om grote techbedrijven (zoals Google en Meta) aan banden te leggen door te voorzien in doeltreffendere handhaving en de introductie van nieuwe verplichtingen en mogelijkheden om boetes op te leggen. De WDM zal naar verwachting in oktober 2022 in werking treden, maar de belangrijkste nieuwe verplichtingen (artikel 5 en 6 WDM) zullen pas in 2023 van kracht worden om grote techbedrijven de tijd te geven om voorbereidende maatregelen te treffen.
Voorlopig akkoord
Op 24 maart hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over de WDM. Het doel van de WDM is om grote techbedrijven strenger te reguleren. Dit is noodzakelijk omdat dergelijke bedrijven consumenten en andere bedrijven oneerlijke voorwaarden kunnen opleggen wanneer zij hun economische machtspositie gebruiken.
Toepassingsbereik
Om onder het toepassingsbereik van de WDM te vallen moeten grote techbedrijven kwalificeren als gatekeepers (poortwachters). Daarvoor is vereist dat zij:
- in ten minste 3 lidstaten zeggenschap hebben over een of meer “kernplatformdiensten”, zoals zoekmachines, socialenetwerkdiensten, videoplatformdiensten, clouddiensten en online advertentiediensten; en
- in de laatste 3 jaar een jaaromzet van ten minste 7,5 miljard EUR of een beurswaarding van ten minste 75 miljard EUR hebben, en ten minste 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers en 10.000 jaarlijkse zakelijke gebruikers hebben die in de EU zijn gevestigd.
Handhaving doeltreffender
De WDM voorziet in een meer doeltreffendere handhaving tegen grote techbedrijven door de handhavingsprioriteit van ex-post bestrijding via misbruik van economische machtspositie op EU (via artikel 102 VWEU) en lidstaatniveau naar ex-ante regulering te verleggen. De Europese Commissie krijgt op EU niveau de centrale rol in de handhaving.
Belangrijkste verplichtingen voor gatekeepers
De belangrijke verplichtingen voor gatekeepers staan opgenomen in de artikelen 5 en 6 WDM. Voorbeelden van verplichtingen voor gatekeepers zijn dat zij eindgebruikers toe moeten staan om voor-geïnstalleerde softwaretoepassingen op hun kernplatformdiensten te verwijderen en moeten toestaan dat eindgebruikers van instant messaging-diensten (bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram) met eindgebruikers van andere instant messaging-diensten kunnen communiceren.
Volgende stappen
- April/mei 2022: Bevestiging voorlopige overeenstemming door de Raad en de commissie IMCO in het Europees Parlement
- September 2022: Plenaire stemming Europees Parlement over de WDM
- September/Oktober 2022: Publicatie van de WDM in het EU-staatsblad
- Oktober 2022: Inwerkingtreding WDM (20 dagen na publicatie in het EU-staatsblad)
2023 Inwerkingtreding artikelen 5 en 6 WDM
Vragen
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen over het mededingingsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op