Als een werknemer iets maakt, dan komen de auteursrechten toe aan de werkgever als er aan de volgende twee voorwaarden wordt voldaan:
Voorwaarde 1: het behoorde tot de taak van de werknemer of hij had er een specifieke opdracht voor.
We geven een voorbeeld. Als een advocaat van ons kantoor een dagvaarding opstelt, dan komen de auteursrechten daarop automatisch toe aan Clairfort. Het opstellen van een dagvaarding behoort namelijk toe aan de taken van een advocaat. Als diezelfde advocaat echter onder werktijd een roman schrijft, dan kan hij een arbeidsrechtelijk probleem krijgen met zijn werkgever, maar blijft hij wel zelf auteursrechthebbende.
Als de advocaat echter een specifieke vraag zou hebben gekregen om een roman te schrijven, dan gaan de auteursrechten wel automatisch over op de werkgever.
Voorwaarde 2: De werkgever en werknemer hebben samen geen afwijkende afspraak gemaakt.
Voor werkgevers is het te adviseren om in een arbeidsovereenkomst specifiek op te nemen dat de auteursrechten op alles wat de werknemer voor de werkgever maakt, altijd aan de werkgever toekomen. Daarmee wordt de kans verkleind dat er later discussie bestaat over de vraag of iets tot de taak van de werknemer behoorde of dat de werkgever hem destijds specifiek had verzocht iets te doen.
De advocaten van Clairfort gespecialiseerd in auteursrecht en arbeidsrecht helpen u daar uiteraard graag bij.
Neem contact op