Het langverwachte wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden is gepubliceerd en ter consultatie voorgelegd. De belangrijkste wijzigingen op een rij:
- De al bekende regels uit de Handreiking Klachtafhandeling bij aanbesteden worden wettelijk verankerd. Onder meer dient de klager, tegelijkertijd met de aanbesteder, van het advies van het klachtenloket op de hoogte te worden gesteld.
- Aanbesteders stellen een termijn waarbinnen een klacht over de opzet van de aanbesteding moet zijn ontvangen. Die termijn mag niet korter zijn dan 10 tot 20 dagen na aankondiging van de aanbesteding (afhankelijk van de toepasselijke procedure). In de praktijk worden de minimale wettelijke termijnen vaak de daadwerkelijk gehanteerde termijnen. Het is zeer de vraag of dit voortstel tot een verbetering van de rechtsbescherming of tot meer efficiëntie gaat leiden. Immers, het is nu de praktijk dat eerst de NvI-rondes worden doorlopen en als dat niet het gewenste effect heeft gehad, pas een klacht wordt ingediend. Met de voorstelde wijziging worden inschrijvers gedwongen gelijk een klacht in te dienen of verliezen zij het recht om dat later alsnog te doen. Uit de Memorie van Toelichting volgt dat de ondernemer (in de regel) eerst in de gelegenheid wordt gesteld om een vraag te stellen, maar het wetsvoorstel voorziet daar niet in en ook de voorgestelde termijnen lijken daar onvoldoende ruimte voor te bieden.
- De termijn tussen de beslissing van de aanbesteder op de klacht en het moment waarop de klacht door de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvAE) moet zijn ontvangen, is minimaal vijf dagen.
- Een klacht over een gunningsbeslissing schort de Alcateltermijn op voor de duur van de behandeling van de klacht, indien die klacht in de eerste helft van de Alcateltermijn bij de aanbesteder is ingediend.
- De CvAE zal alleen nog klachten over de opzet van de aanbesteding behandelen.
- De CvAE adviseert de aanbesteder binnen veertien dagen over de gegrondheid van de klacht.
- Een tijdig bij de CvAE ingediende klacht schort de aanbesteding op.
Open vraag – vernietigingsgronden
Sinds het Xafax-arrest zijn de mogelijkheden voor inschrijvers om in hoger beroep te gaan, sterk uitgehold. Om de mogelijkheden daartoe te verruimen wordt voorgesteld dat vernietiging van een aanbestede overeenkomst ook mogelijk is als sprake is van een grove schending van de beginselen van gelijkheid, transparantie of proportionaliteit in een Europese aanbesteding. Vanwege de hieraan verbonden voor- en nadelen wordt de open vraag gesteld wat men van deze vernietigingsgrond vindt en of er alternatieven zijn.
De internetconsultatie is tot 14 september 2023 geopend.
Vragen?
Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met team Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op