Hoe moet een werkgever handelen ten opzichte van zieke werknemers zonder de privacyregels te schenden? Met de komst van de AVG is het er voor werkgevers niet gemakkelijker op geworden. In de praktijk leidt dit dan ook tot de nodige vragen. Hieronder zetten wij de meestgestelde vragen over ‘de AVG en de zieke werknemer’ voor u op een rij.
1. Mag de werkgever een ziekmelding controleren?
Ja, dit mag door tussenkomst van een bedrijfsarts. Dit betekent dat een werkgever niet zelfstandig mag beoordelen of een werknemer al dan niet ziek is. Het komt regelmatig voor dat de ziekmelding van een werknemer ongeloofwaardig voorkomt. Bijvoorbeeld indien de werknemer zich ziek meldt na een ontslaggesprek. Het is echter niet aan de werkgever om te beoordelen of sprake is van ziekte. Dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. De werkgever kan bij een ziekmelding niet volstaan met de mededeling dat hij de ziekmelding niet accepteert. Wel kan de werkgever de werknemer verplichten om zich te laten controleren door een bedrijfsarts en regels opstellen waar een werknemer zich tijdens ziekte aan dient te houden.
2. Mag de werkgever de reden van ziekte registreren?
Nee, de werkgever mag geen gegevens vastleggen over de aard en oorzaak van de ziekte van een werknemer. Dit is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld bij epilepsie, zodat collega’s weten hoe zij moeten handelen indien de werknemer een aanval tijdens het werk krijgt.
3. Mag de werkgever vragen welke taken van zijn functie de werknemer nog wel kan uitvoeren?
Nee, de werkgever mag de werknemer niet naar functionele mogelijkheden en beperkingen vragen. Het gesprek hierover is pas mogelijk nadat de werknemer gezien is door een bedrijfsarts en de bedrijfsarts hier een advies over heeft uitgebracht. De werkgever mag niet op eigen initiatief vragen wat de werknemer wel en niet kan. Er kunnen dan ook geen werkafspraken gemaakt worden zonder tussenkomst van de bedrijfsarts.
4. Welke gegevens mag de werkgever registreren bij ziekte?
Een werkgever mag als een werknemer zich ziek meldt de volgende gegevens over diens gezondheid vragen en registreren:
- het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
- de lopende afspraken en werkzaamheden;
- de vermoedelijke duur van het verzuim;
- of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (maar niet onder welke vangnetbepaling);
- of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
- of er sprake is van een verkeersongeval waarbij een eventueel aansprakelijke derde betrokken is, in verband met het verhalen van loonkosten op deze derde (regresmogelijkheid).
5. Kan de werkgever een werknemer verplichten om een smartwatch te dragen of op andere wijze deel te nemen aan vitaliteitsprogramma’s?
Steeds meer werkgevers doen werknemers een smartwatch cadeau om de vitaliteit van de werknemer te bevorderen. Daarmee kan het aantal stappen, hartslag, verbrande calorieën en slaappatroon geregistreerd worden. Echter, dit betreffen gegevens met betrekking tot de gezondheid van een werknemer en daarmee bijzondere persoonsgegevens. De werkgever mag deze gegevens op grond van de AVG niet verwerken. De werkgever kan een werknemer dan ook niet verplichten dat de werknemer een smartwatch draagt en/of op andere wijze deelneemt aan vitaliteitsprogramma’s.
Andere vragen over privacy & arbeidsrecht?
Mocht u aanvullende vragen hebben op het snijvlak van privacy & arbeidsrecht, of een specifiek geval willen voorleggen, neemt u dan contact op met een van de advocaten uit het team Arbeidsrecht.
Neem contact op