De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dit volgt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU. Alleen zogenaamde ‘werken’ komen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking en smaak is volgens het Hof geen werk.
Smaak is geen werk: de vereisten volgens het Hof
Volgens het Hof moet het bij een werk gaan om een uitdrukkingsvorm die voldoende nauwkeurig en objectief kan worden geïdentificeerd. Het Hof vindt echter dat smaak niet nauwkeurig kan worden uitgedrukt. De identificatie van smaak berust namelijk hoofdzakelijk op smaakbeleving en smaakervaring – en die zijn subjectief en variabel.
De smaak van Heksenkaas vs die van Witte Wievenkaas
Het Hof komt tot deze uitspraak in een geschil tussen Levola en Smilde. Levola was van mening dat de Witte Wievenkaas van Smilde inbreuk maakte op haar Heksenkaas. Volgens Levola is de smaak van haar Heksenkaas een auteursrechtelijk beschermd werk. De Witte Wievenkaas van Smilde zou een ongeoorloofde reproductie zijn van die smaak.
Nu het Hof vaststelt dat de smaak van producten als Heksenkaas niet kan worden beschermd, hoeft niet langer beoordeeld te worden of de smaak van de Witte Wievenkaas al dan niet overeenstemt.
Lees het arrest van het Hof van Justitie EU hier. Lees hier het persbericht over deze uitspraak.
Neem contact op