In het geheimhoudingsbeding spreekt de werknemer geheimhouding af over al hetgeen waarover hem geheimhouding is opgelegd of waarvan hij redelijkerwijs dient te beseffen dat geheimhouding is geboden. In een recente zaak speelt de vraag of de werknemer door het sturen van de bedrijfsstukken naar zijn privé-e-mailadres het tussen partijen overeengekomen geheimhoudingsbeding heeft overtreden.
Casus
Een werknemer (advocaat) was werkzaam voor het advocatenkantoor Bierens (gespecialiseerd in internationale business-to-business incasso). Tussen partijen is onderstaand geheimhoudingsbeding overeengekomen:
‘’Without prejudice to the preceding clause, every Bierens Employee is under obligation of confidentiality regarding the company data of Bierens. Bierens has invested more than considerably in the development of operation and a detailed (and very accessible) digital client database, to which the employee has or can have access. It is fully in the interest of Bierens that this company data is not revealed to third parties or is used by an employee or ex-employee for his/her own benefit.
Employee is obliged, both during the period of the employment and after its termination, (with the exception of a legal requirement to furnish information) to maintain confidentiality as outlined above in respect of all information relating to Employer and its relations that s/he becomes aware of during his/her employment.”
De werknemer heeft gedurende zijn dienstverband diverse bedrijfsstukken opgestuurd naar zijn privé-e-mailadres. Het betreft overeenkomsten en standaardbrieven van Bierens, die zij hanteert bij de opstart van een incasso. Tijdens het dienstverband bij Bierens, is werknemer een eigen onderneming begonnen dat zich ook richt op internationale business-to-business incasso. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van de werknemer is niet verlengd. Na uitdiensttreding heeft de werknemer zijn eigen onderneming verder ontplooid.
Bierens is op de hoogte geraakt van bovengenoemde situatie. Op grond van het geheimhoudingsbeding vordert zij onder andere dat alle door werknemer doorgestuurde documenten en bestanden worden geretourneerd en vernietiging van eventuele kopieën daarvan. Daarnaast vordert Bierens betaling van € 25.000,– aan verbeurde boetes wegens overtreding(en) van het geheimhoudingsbeding.
Oordeel rechter
Bierens heeft het vermoeden dat de werknemer de informatie heeft gedeeld met derden of voor zichzelf heeft gebruikt. De werknemer had immers uit hoofde van zijn functie geen enkele noodzaak om de stukken naar zijn privé-e-mailadres te sturen, terwijl hij daar met het oog op zijn eigen onderneming wel een belang bij had. Dat de werknemer deze informatie heeft gedeeld met derden of voor zichzelf heeft gebruikt is niet vast komen te staan.
De tekst van het geheimhoudingsbeding is zo geformuleerd dat het buiten het bedrijf van Bierens brengen van deze informatie (via het versturen van documenten van een zakelijk naar privé e-mailadres) geen overtreding van dit beding oplevert. In het geheimhoudingsbeding is namelijk opgenomen: ‘It is fully in the interest of Bierens that this company data is not revealed to third parties or is used by an employee or ex-employee for his/her own benefit’. Het is niet komen vast te staan dat de vertrouwelijke informatie is geopenbaard aan derden of dat de werknemer de stukken heeft gebruikt voor eigen gewin. Het sturen van stukken naar het privé-e-mailadres leidt daarom niet tot overtreding van het geheimhoudingsbeding.
Conclusie
In deze kwestie is het geheimhoudingsbeding te restrictief geformuleerd, waardoor het enkel sturen van bedrijfsstukken naar het privé-e-mailadres niet onder de werkingssfeer van het beding valt. Het is daarom van belang om het geheimhoudingsbeding, alsmede andere postcontractuele bedingen, op een juiste manier te formuleren. Zeker omdat de werkgever dient te bewijzen dat het beding is overtreden.
Vragen
Heeft u vragen over het (formuleren van) geheimhoudingsbeding of vragen over andere bedingen, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht .
Neem contact op