Rechtbank Overijssel heeft op 20 juli 2022 zorgverlener Take Care en haar bestuurders veroordeeld tot het terugbetalen van zorggeld aan de gemeente Almelo. De zorgfraude kon de bestuurders persoonlijk worden aangerekend, aldus de rechter.
Feiten
De gemeente Almelo (“Gemeente”) heeft aan Take Care over de jaren 2016 tot en met 2019 geldsommen betaald op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (“WMO”) zodat Take Care zorg kon verlenen aan cliënten met een indicatie. Naar aanleiding van verschillende meldingen is de gemeente onderzoek gaan doen naar de vraag of het geld is besteed aan het leveren van kwalitatief goede zorg. Uit het onderzoek bleek dat dit niet het geval was. Onder meer was er onvoldoende opgeleid personeel om de zorg te leveren. Dat is in strijd met de WMO en de aanbestedingsstukken. Ook is er zorg gedeclareerd die niet daadwerkelijk is geleverd en logden hulpverleners in bij de Sociale Verzekeringsbank met DigiD-codes van cliënten.
Ontbinding overeenkomsten
Vanwege de gebrekkige zorg ontbindt de rechter de overeenkomsten. De rechter oordeelt dat er geen maatwerkvoorziening is geleverd. Omdat er wel (eenvoudige) activiteiten zijn georganiseerd, wordt de geleverde zorg als algemene voorziening gekwalificeerd. De rechter waardeert die zorg zelf – en dus zonder aanwijzing van een deskundige – op ongeveer EUR 150.000. Na aftrek van dit bedrag moet er ruim EUR 1,7 miljoen worden terugbetaald voor de zorg in natura. Ook t.a.v. bedragen die zijn betaald op basis van een PGB heeft de gemeente recht op terugbetaling.
Zorgbestuurder aansprakelijk?
Niet alleen Take Care maar ook de bestuurders zijn persoonlijk aansprakelijk voor de zorgfraude. De rechter weegt mee dat Take Care reeds bij de inschrijving op de aanbesteding niet beschikte over voldoende opgeleid personeel. Toen was dus al duidelijk dat Take Care niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Door toch in te schrijven en de zorg te gaan leveren, hebben de zorgbestuurders bewerkstelligd dat Take Care haar verplichtingen onder de overeenkomsten niet nakwam. Ook beschikten de bestuurders over DigiD-codes van cliënten en logden zij daarmee in. Dat betekent dat hen persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Vragen?
Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op