Zo ben je nog met z’n allen special guest bij Ozzie Osbourne en KISS en tour je als band de hele wereld over, en voor je het weet sta je tegenover elkaar bij de rechter in Amsterdam. Dat overkwam een aantal leden van de band ‘Vandenberg’. Zo’n 25 jaar nadat de groep officieel uit elkaar was gegaan, startten bandleden Dirk Kemper en Bert Heerink een procedure tegen hun ex-collega Adrian van den Berg (beter bekend als ‘Adje Vandenberg’).
Deze procedure is vooral interessant voor al die artiesten die op dit moment de eer hebben dat er een band naar hen is vernoemd. Of wiens ultieme droom het is om dat in de toekomst nog voor elkaar te krijgen. Stel dat die band later besluit om uit elkaar te gaan, mag je dan nog wel onder je eigen naam muziek maken? Of kunnen je oud-bandleden daar een stokje voor steken?
Kemper en Heerink deden daar in ieder geval wel een poging toe. Volgens de rockers maakten zij sinds 1982 samen met Ad van den Berg en Jos Zoomer onderdeel uit van een band met de naam ‘Vandenberg’. Nadat ze in 1986 weer uit elkaar gingen, hebben ze nooit afspraken gemaakt over het verdelen van al het vermogen van de band. Om die reden zou ieder der bandleden precies evenveel aanspraak maken op dat vermogen. En onder dat vermogen scharen ze ook de bandnaam ‘Vandenberg’. De twee hebben geen halve maatregelen genomen, want ze hebben ook maar gelijk een merk aangevraagd voor ‘Vandenberg’. Saillant detail: dat staat ook op naam van Zoomer en Van den Berg, terwijl die blijkbaar niets van die aanvraag wisten.
Van den Berg maakt nog gebruik van de naam ‘VandenBerg’, bijvoorbeeld voor het clubnummer van FC Twente, zonder dat hij toestemming daarvoor heeft gekregen van de overige bandleden. Daarom maakt hij volgens Kemper en Heerink inbreuk op hun (gezamenlijke) rechten.
Deze stelling wordt door de rechter in een paar alinea’s afgedaan. Volgens hem is aangetoond dat Van den Berg de initiatiefnemer was van de band en bovendien al voor 1982 bekend was onder deze naam. Daar komt bij dat hij in de jaren na het uiteengaan van de band ook onder deze naam heeft opgetreden, en Kemper en Heerink daar nooit bezwaar tegen hebben gemaakt. Volgens de rechter is het dan ook niet aannemelijk dat de naam Vandenberg toekomt aan het gemeenschappelijk vermogen van de band. Van den Berg mag zich gewoon ‘Vandenberg’ blijven noemen.
Ook veegde de rechter een argument van Heerink en Kemper opzij waar Van den Berg ongetwijfeld een beetje om heeft moeten lachen (wij wel in ieder geval): volgens hen was de band niet vernoemd naar Van den Berg, maar was de naam ontleend aan de Vandenberg Air Force Base in zonnig Californië. Riiight…
In dit geval liep het goed af voor de gitarist. Maar om juridische procedures tegen oud-bandleden te voorkomen, is het naar onze mening verstandig om vooraf afspraken te maken of je nog onder je eigen naam muziek mag maken als de band eenmaal uit elkaar is. Ook adviseren we om afspraken te maken over merken en domeinnamen waar de bandnaam (en dus ook jouw naam) in voorkomt.
In ieder geval zitten wij al sinds twee dagen na het lezen van de uitspraak met Vandenberg’s succesnummer ‘Burning Heart’ in ons hoofd. We vragen ons af welk Vandenberg-nummer Kemper en Heerink in hun hoofd hadden tijdens de procedure. We doen een gok: ‘This is war’?
Columns eerder gepubliceerd in MusicMaker
Advocaten intellectueel eigendom Evert van Gelderen en Elise Menkhorst publiceren 6 keer per jaar een column over muziek en recht in vaktijschrift MusicMaker. Lees alle columns hier.
Neem contact op