In de blogreeks ‘de IE-rechtelijke bescherming van …’ lichten we toe op welke manier het intellectuele eigendomsrecht bescherming kan bieden aan een specifiek product of een bepaalde dienst.
Apple is één van de grootste technologiebedrijven van de wereld. Naast de ontwikkeling van technologie, investeert Apple ook veel in de vormgeving van haar producten. Het intellectuele eigendomsrecht is voor Apple dan ook van groot belang. In dit blog lichten we de rol van het intellectuele eigendomsrecht op een techgigant zoals Apple verder uit.
Octrooirecht: voor de bescherming van techniek
Het ligt voor de hand dat Apple als technologiebedrijf veel octrooien op haar naam heeft staan. Het octrooirecht is namelijk bij uitstek het recht om technologische uitvindingen te beschermen. Niet alleen voor nieuwe producten registreert Apple octrooien, maar ook voor doorontwikkelingen van haar bestaande producten. Zo is er recent nog een Amerikaans octrooi gepubliceerd met betrekking tot de Apple Watch. Daarmee beschikt Apple voor de Apple Watch nu naast octrooien voor het meten van de hartslag ook over een octrooi voor een zweetsensor.
Bedrijfsgeheimen
Het is geen geheim dat er een concurrentiestrijd gaande is tussen de grote technologiebedrijven. Des te belangrijker is het dan ook om bedrijfsgevoelige informatie geheim te houden voor elkaar. Daarvoor bestaat er regelgeving voor bedrijfsgeheimen. In Nederland is deze regelgeving vastgelegd in de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Op basis van deze wet is het mogelijk om op te treden tegen het onrechtmatig gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen, om zo te voorkomen dat concurrenten aan de haal gaan met deze vertrouwelijke informatie.
Merkenrechten: merkregistraties voor alle producten
Om te voorkomen dat concurrenten gebruik kunnen maken van dezelfde productnamen, beschikt Apple natuurlijk ook over een grote hoeveelheid merkrechten. De twee belangrijkste merken: het woordmerk APPLE en het welbekende logo van het appeltje met een hap eruit dat als beeldmerk is geregistreerd.
Daarnaast heeft Apple elk van haar producten als woordmerk geregistreerd. Zo zijn Applewatch, iPhone, iPad, iPod, Airpods en MacBook allemaal beschermde merken. Niet alleen de productnamen worden beschermd door het merkenrecht, ook de namen van Apple’s software en applicaties, zoals Time Machine, iMovie en iTunes, staan als merk ingeschreven in het register.
Unieker is dat zelfs de inrichting van de Apple Store in Amerika als vormmerk is geregistreerd. Ook in Europa is door het Hof van Justitie geoordeeld dat de look and feel van de Apple Store als merk kan worden aangemerkt.
In het merkenrecht geldt de regel dat soortnamen in principe niet als merk geregistreerd kunnen worden. Eén van de bekendste voorbeelden ter verduidelijking van deze regel, is het merk Apple. Het is op basis van deze regel namelijk niet toegestaan om Apple te registreren als merk voor appels of fruit. Dan beschrijft de naam immers de producten waar het om gaat. Apple is echter op geen enkele manier beschrijvend voor onder andere elektronische apparaten. In dat geval kan een bestaand woord toch een geldig merk zijn.
Handelsnaamrechten
In het geval van Apple is haar bekendste merk ook haar handelsnaam. Apple voert haar onderneming namelijk daadwerkelijk onder de naam Apple (Inc.). Dat betekent dat Apple deze naam niet alleen kan beschermen door het merkenrecht, maar ook door het handelsnaamrecht. Daarmee staat Apple juridisch gezien ook sterk ten opzichte van andere techbedrijven die hun onderneming onder dezelfde of een soortgelijke naam willen voeren.
Modellenrecht: op het design van de producten
Voor Apple is naast het octrooirecht en het merkenrecht, het modellenrecht minstens zo belangrijk. Apple onderscheidt zichzelf namelijk ook door het ontwerp van haar producten. Het behoud van deze onderscheidingskracht vergt goede modelregistraties. De uitdaging zit er bij Apple in om bij het ontwerp van een voornamelijk technisch product ook designkeuzes te maken, zodat het eindresultaat toch onder de beschermingsomvang van het modellenrecht kan vallen. Apple is hier goed in geslaagd en heeft wereldwijd een breed scala aan modelregistraties op haar naam staan.
Auteursrecht: van productvormgeving tot winkelinrichting
Ten slotte biedt ook het auteursrecht bescherming aan Apple’s producten. Naast de productvormgeving komen ook de kenmerkende minimalistische witte verpakkingen van Apple’s producten voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking. Ook Apple’s applicaties en software worden door het auteursrecht beschermd, voor zover deze niet volledig technisch bepaald zijn.
Meer weten?
Meer weten over intellectuele eigendomsrechten en of uw product of dienst ook valt te beschermen? Ons team van intellectuele eigendomsrechtspecialisten staat voor u klaar.
Eerder verschenen in deze reeks al blogs over de IE-rechtelijke bescherming van Barbie en Lego. Deze vallen hier terug te lezen.
Neem contact op