De digitalisering van de rechtspraak, waaraan tot nu toe volgens NRC Handelsblad zo’n 220 miljoen euro is besteed, moet opnieuw. Zo oordeelde de Raad voor de rechtspraak in een brief aan de minister voor Rechtsbescherming.
Met behulp van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) werd getracht de rechtspraak te vereenvoudigen en digitaliseren. De inwerkingtreding van KEI verliep in fases. Als onderdeel daarvan werd voor alle handelsvorderingen bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland – hoewel in pilotvorm – al digitaal geprocedeerd.
Uit extern onderzoek blijkt nu dat de invoering van KEI buitengewoon complex is. Er moesten werkprocessen worden geharmoniseerd, gestandaardiseerd en (onder architectuur en in een agile ontwikkelomgeving) worden gedigitaliseerd, terwijl de organisatie waarin dat moest geschieden dat nog moest leren. Vanaf de start van KEI is volgens het onderzoek een aantal basiscondities niet voldoende ingevuld c.q. bewaakt, waardoor tijdens de looptijd ongewenste complicaties en tegenslagen zijn ontstaan. KEI is momenteel ernstig uit balans, waardoor een ‘reset’ noodzakelijk is, aldus het onderzoek.
Daarbij komt dat de digitalisering meer tijd en geld blijkt te kosten dan gepland. Diverse fases van de invoering werden meermaals uitgesteld en ook de oorspronkelijke begroting van 7 miljoen euro is ruimschoots overschreden, aldus NRC Handelsblad.
Volgens de Raad voor de rechtspraak moet de digitalisering van de rechtspraak kleiner, eenvoudiger en beheersbaarder worden en krijgt het één hoofddoel; digitale toegankelijkheid voor rechtzoekenden en professionals. Op die wijze zou de Raad voor de rechtspraak weer de controle moeten terugkrijgen en behouden over de digitalisering van de rechtspraak.
Het woord is nu aan de politiek die naar verwachting behoorlijk in zijn maag zal zitten met deze enorme tegenvaller. Ook alle direct betrokkenen die in de afgelopen periode veel tijd hebben gestoken om zich voor te bereiden op dit nieuwe systeem zullen hun wenkbrauwen fronsen.
Clairfort houdt u in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelingen.
Neem contact op