Dat de douane een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van namaakproducten, blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. In 2017 werden ruim 31 miljoen producten aan de grens tegengehouden.
China nog altijd hofleverancier voor namaak
Veruit de meeste namaakproducten blijven uit China komen. Voor specifieke productgroepen staan andere landen op nummer 1. Zo komt de meeste inbreukmakende alcoholische drank uit Moldavië en de meeste namaakkleding uit Turkije.
Voedsel het vaakst tegengehouden
De meeste producten die aan de grens werden tegengehouden vanwege het vermoeden van inbreuk komen uit de categorie voedsel. Op nummer 2 staan speelgoedproducten, gevolgd door sigaretten op nummer 3. Regelmatig zijn er items in de media over namaakkleding. Deze productcategorie blijkt echter ‘slechts’ op nummer 4 te staan.
Anti-piraterijverordening
De douaneautoriteiten kunnen producten die (vermoedelijk) inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten aan de grens tegenhouden op basis van de zogenaamde anti-piraterijverordening. De douane kan uit eigen beweging producten vasthouden als er een vermoeden van inbreuk is, maar kan dat ook als gevolg van een verzoek van een houder van intellectueel eigendomsrechten. In een dergelijk verzoek wordt de douane geïnformeerd over de IE-rechten die een bepaalde onderneming bezit.
Clairfort assisteert bij namaakbestrijding aan de grens
Clairfort staat diverse (internationaal opererende) ondernemingen bij in de bestrijding van namaak, onder meer door het indienen van douaneverzoeken en het behandelen van procedures als namaak aan de grens wordt tegengehouden. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze advocaten intellectuele eigendom Evert van Gelderen en Elise Menkhorst.
Bron afbeeldingen: Report on EU customs enforcement of intellectual property rights 2017
Neem contact op