Vandaag vindt de tiende editie plaats van de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Dit is een initiatief van Stichting Urgenda om Nederland bewust te maken van duurzame initiatieven. Particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden bundelden vandaag hun krachten om zich van hun ‘groenste’ kant te laten zien. In de dagelijkse praktijk blijkt de actiegerichtheid van ondernemingen echter vaak te stuiten op belemmeringen van wet- en regelgeving. Zo moeten afspraken tussen ondernemingen met het oog op duurzaamheid worden getoetst aan het kartelverbod, omdat dergelijke samenwerkingen een concurrentiebeperkend karakter kunnen hebben.
Duurzaamheidsinitiatieven en het kartelverbod
Op grond van het kartelverbod (artikel 6 Mededingingswet) is het ondernemingen verboden om afspraken te maken die ertoe strekken of die als gevolg hebben dat de mededinging wordt beperkt. Ook wanneer samenwerkende ondernemingen niet de intentie hebben om concurrentie in te perken, kan sprake zijn van een overtreding van het kartelverbod. Goede bedoelingen ten spijt. Samenwerking is echter uitgezonderd van het kartelverbod wanneer kort gezegd de voordelen van samenwerking opwegen tegen de nadelige effecten daarvan voor de mededinging.
ACM-beleid en duurzaamheid
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in het verleden verschillende duurzaamheidsafspraken verboden op grond van het kartelverbod. Zo oordeelde de ACM dat afspraken tussen pluimveeondernemingen voor duurzamer kippenvlees (“Kip van Morgen”) niet waren toegestaan. Ook het SER-Energieakkoord werd niet verenigbaar geacht met het kartelverbod (ondanks de beoogde vermindering van CO2-emissies).
Om te bevorderen dat ondernemers duurzaamheidsinitiatieven nemen die passen binnen de mededingingsregels publiceerde de ACM het “Visiedocument mededinging en duurzaamheid”. Het document verduidelijkt de werking van het kartelverbod bij duurzaamheidsinitiatieven en geeft aan welke uitgangspunten de ACM hanteert bij de handhaving daarvan.
Zo treedt de ACM in beginsel niet op bij duurzaamheidsafspraken als alle betrokken partijen (zoals de overheid, vertegenwoordigers van burgers en bedrijven) positief zijn over de afspraken.
Wetsvoorstel “Ruimte voor Duurzaamheidsinitiatieven”
Ook de Rijksoverheid probeert eraan bij te dragen dat duurzaamheidsinitiatieven niet onnodig belemmerd worden. Op 20 maart 2018 heeft het kabinet het wetsvoorstel “Ruimte voor Duurzaamheidsinitiatieven” ingediend bij de Raad van State. Het wetsvoorstel biedt een procedure waarbij de minister zelf een afweging maakt en een duurzaamheidsinitiatief kan opnemen in een wettelijke regeling.
Clairfort en duurzaamheid
Op het gebied van het mededingingsrecht en duurzaamheid staat Clairfort regelmatig cliënten bij die hun initiatieven aan het kartelverbod willen toetsen. Zo nodig stemt Clairfort duurzaamheidsinitiatieven af met de ACM.
Vragen over duurzaamheid en mededingingsrecht?
Heeft u vragen op het gebied van duurzaamheid en mededingingsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten mededingingsrecht.
Neem contact op