Vanaf 1 januari 2023 is elk kantoor in Nederland groter dan 100 m2 verplicht minimaal energielabel C te hebben. Gebouwen met slechtere labels (D tot en met G) mogen vanaf dat moment niet meer als kantoor worden gebruikt of in gebruik worden genomen. Dit volgt uit een wijziging van het Bouwbesluit 2012.
Achtergrond
Met deze maatregel zet de overheid een belangrijke stap om de CO2-uitstoot van kantoren terug te dringen. Het streven is om in 2030 de uitstoot met 49% terug te dringen en in 2050 een volledig energieneutraal gebouwde omgeving te hebben.
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de label C-verplichting. Indien een pand niet aan de verplichting voldoet kunnen de gemeenten acties ondernemen, zoals het geven van een waarschuwing, het opleggen van een last onder dwangsom of het uitvaardigen van een verbod op het gebruik van het kantoorpand.
Uitzonderingen
De verplichting geldt niet voor ruimtes waarvan minder dan de helft een kantoorfunctie heeft (kantoor als nevenfunctie), rijksmonumenten en panden die binnen twee jaar worden gesloopt, getransformeerd of onteigend. Ook kantoorgebouwen van met minder dan 100 m2 aan kantoor- en nevenfuncties hoeven niet aan de verplichting te voldoen.
Verder geldt nog de volgende belangrijke uitzondering. Voor gevallen waarin de terugverdientijd van de kosten van de benodigde energiebesparende maatregelen meer dan tien jaar bedraagt, kan de eigenaar volstaan met het treffen van maatregelen die wel binnen tien jaar zijn terug te verdienen.
Anticiperen
Kantoren met een label D, E, of F kunnen in veel gevallen aan de eisen van label C voldoen zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Aanpassingen aan installaties zijn soms al voldoende. Voor eigenaren van veelal oudere kantoorgebouwen die nu label G hebben, is er meer werk aan de winkel. Die zullen ook maatregelen zoals bijvoorbeeld glas- of dakisolatie moeten treffen.
Omdat kantoorpanden die nu worden verhuurd, gekocht of gebouwd als gevolg van deze verplichting binnen vijf jaar energiebesparende maatregelen zullen moeten nemen, is het verstandig nu al met deze verplichting rekening te houden. Vooral verhuurders van kantoorpanden met huurovereenkomsten die doorlopen tot na 2023 moeten anticiperen. Er moeten bijvoorbeeld tijdig afspraken worden gemaakt met de huurders over de benodigde onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Maar ook bij de verbouw en koop van kantoorgebouwen verdient het aanbeveling rekening te houden met de kosten van de in de toekomst te nemen energiebesparende maatregelen.
Vragen?
Heeft u vragen op het gebied van bouwregelgeving en vastgoedtransacties, neem dan contact op met één van onze specialisten Bouw & Vastgoed.
Neem contact op