Op 31 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie gestapt. In eerste instantie waren de gevolgen van Brexit voor het intellectuele eigendomsrecht nog beperkt vanwege een ingestelde transitieperiode. Vanaf 1 januari 2021 is deze transitieperiode afgelopen. Wat heeft dit voor consequenties? We zetten de belangrijkste gevolgen voor vier IE-rechten die een grote rol spelen in de meubelbranche op een rij.
1. Merkenrecht
Binnen het merkenrecht bestaan er nationale merken (dat is bij ons het Benelux-merk) en Europese merken. Brexit zal geen gevolgen hebben voor nationale merken. Ook niet als ze via een internationale registratie zijn aangevraagd.
Voor Europese merken ligt dit anders. Een Europees merk biedt bescherming in alle lidstaten van de EU. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU biedt het Europese merk geen bescherming meer op Engels grondgebied. Het volgende is dan het geval:
- Als je op 31 januari 2020 al een geregistreerd Europees merk had, is voor het Verenigd Koninkrijk automatisch en kosteloos een nationaal merk verleend;
- Mocht je in 2020 een nieuw Europees merk aangevraagd hebben, dan kan er tot september 2021 een merk voor het Verenigd Koninkrijk aangevraagd worden. De registratiedatum van dit merk wordt dan gelijkgesteld aan die van het Europese merk;
- Voor Europese merken die vanaf 2021 zijn aangevraagd, zal voor bescherming in het Verenigd Koninkrijk een apart nationaal merk aangevraagd moeten worden.
2. Modellenrecht
Net als merken kunnen ook modellen op nationaal en op Europees niveau beschermd worden. Deze laatste categorie modellen worden ‘Gemeenschapsmodellen’ genoemd. Voor modellen geldt in beginsel hetzelfde als voor merken. Verder geldt dat niet-ingeschreven Gemeenschapsmodellen van kracht blijven in het Verenigd Koninkrijk, tot het moment dat ze hier in de EU vervallen.
3. Auteursrecht
De belangrijkste regels op het gebied van het auteursrecht zijn vastgelegd in een internationaal verdrag. Dit betekent in principe dat meubels die in Nederland voor het eerst op de markt zijn gebracht en door het auteursrecht worden beschermd, ook hun bescherming blijven genieten in het Verenigd Koninkrijk.
4. Octrooirecht
Techniek die in meubels verwerkt is, kan – onder bepaalde voorwaarden – worden beschermd met een octrooi (ook wel ‘patent’ genoemd). Het is mogelijk om met één aanvraag in meerdere Europese lidstaten een octrooi te registreren. Dit is gebaseerd op het Europees Octrooiverdrag. Lidmaatschap van dit verdrag is niet beperkt tot leden van de Europese Unie. Brexit zal dan ook geen gevolgen hebben voor dergelijke Europese octrooien omdat het Verenigd Koninkrijk lid blijft.
Handhaving
Wel zal er voor de handhaving van alle vier deze IE-rechten in het Verenigd Koninkrijk een verandering optreden door Brexit. De handhaving werd namelijk mede geregeld door een Europese richtlijn (de Handhavingsrichtlijn), maar vanwege Brexit zal die niet langer van toepassing zijn.
Conclusie
Hoewel Brexit binnen Europa veel veranderingen met zich heeft meegebracht, zijn de gevolgen voor het meubelrecht dus nog goed te overzien. En voor de klassieke Engelse Chesterfield maakt het in ieder geval allemaal niet uit, want die wordt allang niet meer door het IE-recht beschermd.
Meer weten?
Meer weten over de inbreuk op intellectuele eigendomsrechten? Ons team van intellectuele eigendomsrechtspecialisten staat voor u klaar.
Dit artikel werd geschreven voor Wonen360.nl, hét nieuwsplatform voor B2B interieur- en woonprofessionals.
Neem contact op