Begin dit jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderhoudsbedrijf CP&A een boete opgelegd van € 15.000,- vanwege het feit dat zij gezondheidsgegevens verwerkte van haar werknemers. In de onderhavige zaak registreerde CP&A de oorzaak van het ziekteverzuim van haar werknemers in een digitaal systeem. In dit systeem werden bijvoorbeeld namen van ziektes, specifieke klachten en pijnaanduidingen geregistreerd. Voor een werkgever is het niet noodzakelijk om deze informatie te verwerken ten behoeve van de re-integratie.
Op grond van de AVG is het verwerken van gezondheidsgegevens verboden tenzij hiervoor een wettelijke uitzondering geldt. Het ‘verwerken’ van gezondheidsgegevens is een ruim begrip en betreft eigenlijk alles wat met gezondheidsgegevens gedaan kan worden, zoals het opvragen, gebruiken, opslaan en verspreiden van gezondheidsgegevens. Voor werkgevers bestaat geen uitzondering op grond waarvan de verwerking van gezondheidsgegevens wel is toegestaan. In het hiernavolgende zal kort worden ingegaan op welke informatie een werkgever dan wel mag verwerken bij een ziekmelding en gedurende de periode van re-integratie.
De ziekmelding
In de meeste gevallen begint de arbeidsongeschiktheidsperiode van een werknemer met een ziekmelding van de werknemer zelf. Op grond van de AGV is het vragen naar en verwerken van de aard en de oorzaak van de ziekte verboden. De arbodienst of de bedrijfsarts mag hier wel naar vragen. Geregeld komt het voor dat werknemers uit zichzelf deze informatie aan werkgevers verschaffen, zonder dat de werkgever hiernaar heeft gevraagd. In deze situatie is het de werkgever evenmin toegestaan om deze gezondheidsgegevens te verwerken. Slechts in uitzonderlijke situaties mag een werkgever gezondheidsredenen van een werknemer verwerken. Dit mag bijvoorbeeld in het geval een werknemer een medische aandoening heeft waarvan collega’s op de hoogte dienen te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een epileptische aanval of suikerziekte.
In de praktijk vraagt een werkgever al snel teveel aan een werknemer. Op grond van de wet mag een werkgever slechts een zeer beperkt aantal vragen stellen, te weten:
- het telefoonnummer waarop de werknemer te bereiken is en het (verpleeg)adres;
- hoe lang de werknemer denkt dat de ziekte gaat duren;
- wat zijn/haar lopende werkzaamheden en afspraken zijn;
- of de ziekte van de werknemer verband houdt met een arbeidsongeval. Er mag niet gevraagd worden of het verzuim werk gerelateerd is;
- of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid. Dit houdt in dat de werkgever de kosten van het ziekteverzuim en re-integratie mogelijk kan verhalen op de veroorzaker van het ongeval;
- of de werknemer onder 1 van de 4 vangnetregelingen valt op grond van de Ziektewet. De werknemer is daarbij niet altijd verplicht om te melden onder welke regeling hij/zij valt.
Re-integratie
Tijdens de re-integratie periode wordt de werkgever ondersteund door de bedrijfsarts of een arbodienst. Deze ondersteunende partijen krijgen veel te maken met de gezondheidsgegevens van de arbeidsongeschikte werknemer. De werkgever heeft echter geen recht op de inzage van deze gegevens.
De ondersteunende partijen mogen de werkgever slechts informatie verschaffen die van belang zijn bij het vaststellen van de loondoorbetalingsverplichting en de re-integratieverplichting. Dit betreft de informatie omtrent:
- de werkzaamheden waartoe de werknemer niet meer of nog wel in staat is;
- de verwachte duur van het verzuim;
- de mate waarin de werknemer arbeidsongeschikt is;
- eventuele adviezen over aanpassingen, werkvoorzieningen of interventies die de werkgever voor de re-integratie van de werknemer moet treffen.
De ondersteunende partijen mogen geen informatie geven over:
- diagnose, naam ziekte, specifieke klachten of pijnaanduidingen;
- eigen subjectieve waarnemingen, zowel over geestelijke als lichamelijke gezondheidstoestand;
- gegevens over therapieën, afspraken met artsen, fysiotherapeuten, psychologen, e.d.;
- overige situationele problemen, zoals relatieproblemen, problemen uit het verleden, e.d.
Vragen
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen over het arbeidsrecht of privacyrecht op de werkvloer, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op