Na de uitzending van BOOS over The Voice of Holland zijn er steeds meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dit roept de vraag op welke verplichtingen werkgevers hebben om dergelijke gedrag te voorkomen. In deze blog wordt uiteengezet hoe werkgevers beleid kunnen voeren om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en beperken.
Belangen werkgever
Werkgevers zijn, op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, verplicht zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Het voorkomen en beperken van grensoverschrijdend gedrag valt hieronder. Grensoverschrijdend gedrag kan zich onder andere uiten in pesten, seksuele intimidatie, raciale intimidatie, agressie en geweld. Een deugdelijk beleid kan een open cultuur creëren, waarin men elkaar durft aan te spreken. Dit kan weer resulteren in meer werkplezier, minder verzuim en verbetering van de kwaliteit en productiviteit van het werk. Daarnaast kan een deugdelijk beleid schade beperken en slechte publiciteit voorkomen.
Reglement grensoverschrijdend gedrag
Het is van belang dat werkgevers duidelijkheid creëren. Het opstellen van een reglement of beleid gericht op ongewenst gedrag is een passende manier om dit te realiseren. Hierin wordt duidelijk omschreven wat de werkgever verstaat onder grensoverschrijdend gedrag, dat dit niet wordt getolereerd en dat passende sancties worden opgelegd ingeval een werknemer zich daar schuldig aan maakt. Daarnaast wordt in het regelement en/of het beleid omschreven wat werknemers kunnen doen indien zij grensoverschrijdend gedrag herkennen, denken te herkennen of ervaren. Het is bijvoorbeeld van belang dat werknemers de mogelijkheid hebben grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te bespreken met de vertrouwenspersoon.
De vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon is een onafhankelijk persoon, die begeleiding en ondersteuning biedt. De vertrouwenspersoon gaat vertrouwelijk om met informatie en heeft een geheimhoudingsplicht. Deze persoon kan een onafhankelijke derde zijn of een onafhankelijk persoon binnen de organisatie. Naarmate de onderneming kleiner is, wordt aangeraden een vertrouwenspersoon van buitenaf te benoemen. De zichtbaarheid en bereikbaarheid van de vertrouwenspersoon is van essentieel belang voor een geslaagd beleid.
Toepassing beleid
De werkgever dient een open cultuur te creëren waarin mensen elkaar durven aan te spreken. Het is daarom van belang dat de werkgever en/of de vertrouwenspersoon elk (mogelijk) slachtoffer serieus neemt. Het gaat niet om de intentie van de ‘dader’, maar om hoe de ontvanger het ervaart. Wat de één onschuldig vindt, kan de ander als vervelend, vijandig, vernederend of intimiderend ervaren. Werkgevers kunnen zelf onderzoek doen naar klachten, maar in complexe gevallen wordt aangeraden het onderzoek te laten uitvoeren door een onafhankelijke derde, zoals een extern onderzoeksbureau.
Conclusie
Een open cultuur, waarin mensen elkaar durven aan te spreken zorgt voor een veilige werkomgeving. Een duidelijk beleid, het op consistente wijze grensoverschrijdend gedrag afkeuren en een zichtbare en bereikbare vertrouwenspersoon is van essentieel belang voor het creëren van een veilige werkomgeving.
Vragen aan onze advocaten arbeidsrecht?
Heeft u vragen over het opstellen van een reglement en/of beleid, het aanstellen van een vertrouwenspersoon of andere vragen over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op