Het Verenigd Koninkrijk is sinds de Brexit vrij om haar eigen aanbestedingsregels te bepalen. Op dit moment gelden nog grotendeels de oude regels, maar daar lijkt verandering in te komen. De Britse overheid heeft haar plannen in een Green Paper bekend gemaakt.
Voor UK ondernemingen die meedoen met Europese aanbestedingen zal er niet veel veranderen. Voor Nederlandse ondernemingen die mee willen doen met UK aanbestedingen, zal allicht wel het een en ander veranderen.
De belangrijkste wijziging die al is ingegaan, is dat aankondigingen van UK aanbestedingen gepubliceerd worden op het platform ‘Find a Tender’ en niet langer via het Europese publicatieblad.
Verder stelt de Britse overheid verschillende wijzigingen voor, waaronder:
- Aanbestedingen moeten onder andere gaan voldoen aan ‘value for money’, ‘public good’, ‘integriteit’ en ‘efficiëntie’. Onder ‘public good’ wordt verstaan dat aanbestedingen (en de geselecteerde partijen) moeten bijdragen aan ‘strategische nationale prioriteiten’.
- De huidige set procedures zullen vervangen worden door drie simpele procedures: (i) een open procedure voor standaard aankopen, (i) een onderhandelingsprocedure en (iii) een procedure in geval van spoed.
- Eén set van regels voor alle soorten opdrachten, dus geen onderscheid naar klassieke overheden, nutssectoren, concessies en defensie.
- Aanbesteders kunnen o.a. sociale- en milieucriteria hanteren die geen verband houden met de opdracht. Volgens EU recht moet dit verband er wel zijn.
- Een inschrijver wordt uitgesloten als een uitsluitingsgrond op de moedervennootschap van toepassing is. Volgens EU recht hoef je alleen naar de vennootschap van de inschrijver zelf te kijken.
- Inschrijvers hebben geen recht (meer) op een gemotiveerde afwijzingsbeslissing.
- Herziening van de beroepsmogelijkheden voor inschrijvers, waaronder een schadevergoedingscap van juridische kosten en 1,5 keer de inschrijfkosten voor gewone aanbestedingen.
- Onderdrempelige opdrachten kunnen alleen voor lokale ondernemingen worden opengesteld.
Het doel van de voorgestelde wijzigingen is om betere commerciële afspraken te kunnen maken en om de lasten van ondernemingen en aanbesteders te verlagen. Tegelijkertijd lijken nationale belangen een centralere rol te krijgen, o.a. met de mogelijkheid ‘to buy British’. Het is niet ondenkbaar dat het voor EU partijen in de toekomst moeilijker wordt om Britse aanbestedingen te winnen. Via de internetconsultatie kan een ieder tot 10 maart 2021 zijn reactie kenbaar maken.
Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met één van onze specialisten van de sectie Aanbesteding & Mededinging.
Neem contact op