Bij sloop- en renovatieprojecten van ontwikkelaars of woningbouworganisaties worden de partijen nog wel eens geconfronteerd met krakers in de leegstaande woningen. Via een kort geding procedure kan een ontruiming worden gevorderd. Maar kun je ook voorkomen dat krakers na ontruiming van een woning vervolgens weer hun intrek nemen in een andere woning die onderdeel is van het project?
Deze vraag kwam onlangs aan de orde in een kort geding procedure bij de Rechtbank Rotterdam.
De zaak
Vestia wil een buurt in Rotterdam herstructureren en heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente Rotterdam. De bedoeling is dat de woningen worden gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw. Vestia heeft de huurovereenkomsten met de huurders van de woningen die deel uitmaken van de te slopen woningen opgezegd. Een aantal voormalige huurders hebben hun woning ontruimd en verlaten. In drie van de leeggekomen woningen hebben krakers hun intrek genomen.
Vestia is een kort geding procedure gestart. In die procedure vordert Vestia allereerst ontruiming door de krakers van de woningen waarin zij feitelijk verblijven. Daarnaast vordert Vestia ook dat de krakers alle woningen in desbetreffende buurt ontruimen en ontruimd te houden. Voor deze vordering voert Vestia aan dat er een concrete dreiging is dat de krakers, zodra zij ontruimd worden uit de op dat moment gekraakte woningen, weer een andere leegstaande woning in de buurt zullen kraken. Vestia verwijst naar informatie op internet waaruit blijkt dat er actief wordt opgeroepen om over te gaan tot het ‘bezetten’ van de buurt door de inmiddels lege woningen te kraken en zo de herstructureringsplannen van Vestia te voorkomen. Volgens Vestia zijn al pogingen ondernomen om ook andere woningen te kraken.
De voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen tot ontruiming van de woningen waarin de krakers feitelijk verblijven toe. De vordering van Vestia om andere woningen in de buurt te mogen ontruimen wanneer de krakers die in gebruik zullen gaan nemen, wijst de rechter af. De voorzieningenrechter overweegt daartoe als volgt:
Vestia heeft geen verbod tot ingebruikname gevorderd, maar enkel een veroordeling tot ontruiming van woningen die niet door hen worden bewoond. De wet biedt daar, volgens de voorzieningenrechter, geen mogelijkheid toe. Pas op het moment dat die andere woningen zijn geraakt, kan Vestia een dergelijke ontruiming vorderen.
In artikel 3:296 BW is bepaald dat hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, hij daartoe door de rechter kan worden veroordeeld. Op grond van dit artikel kan de rechter in geval van een concrete en reële dreiging van onrechtmatig handelen een verbod daarop opleggen. In deze procedure is het – ondanks dit artikel en de aangedragen feiten – dus niet gelukt om een uitspraak te krijgen waarmee het de krakers tevens wordt verboden om ook andere woningen in de buurt te kraken. Feitelijk is een dergelijke verbod ook niet gevorderd, zo merkt de voorzieningenrechter in het vonnis op. Hoogstwaarschijnlijk wringt daar de schoen. Er zijn namelijk uitspraken waarbij een dergelijk verbod wel is toegewezen.
Andere uitspraak
Op 18 september 2019 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg naast de ontruiming ook het verbod uitgesproken om een ander pand te kraken. Volgens die voorzieningenrechter kan een dergelijk verbod worden toegewezen, indien sprake zou zijn van een dreigende onrechtmatige daad waarbij de krakers voornemens zijn om een ander pand te kraken.
Conclusie
Van belang is de formulering van de vordering om een verbod op kraken van andere woningen toegewezen te krijgen. Daarnaast is uiteraard het handelen van de krakers van belang. Er moet sprake zijn van een dreigende onrechtmatige daad.
Of je kunt voorkomen dat krakers na ontruiming van een woning vervolgens weer hun intrek nemen in een andere woning hangt dus af van de formulering van de vordering en de feiten.
Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met een van onze specialisten van de sectie Bouw & Vastgoed.
Neem contact op