Op 17 maart 2020 werd – in het kader van de coronacrisis – de Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid (NOW) aangekondigd. De regeling is bedoeld om werkgevers te compenseren in de loonkosten van werknemers bij een terugval in de omzet. De uitwerking van de regeling is op 31 maart 2020 gepubliceerd. Onderstaand treft u een overzicht van de belangrijkste aspecten aan.
Wanneer komt een werkgever in aanmerking voor de NOW?
Een werkgever kan een beroep doen op de NOW als deze gedurende een periode van drie maanden is geconfronteerd met een acute terugval in de omzet met tenminste 20%. De periode van drie maanden kan door de werkgever flexibel worden vastgesteld tussen 1 maart 2020 en 31 juli 2020. De compensatie kan dus worden aangevraagd voor de periode waarin de hoogste daling in de omzet wordt verwacht. De werkgever dient bij het doen van de aanvraag een keuze te maken voor deze periode. Deze keuze kan achteraf niet meer worden gewijzigd.
De hoogte van de compensatie bedraagt maximaal 90% van de loonkosten. Dit is afhankelijk van het daadwerkelijke verlies in omzet. Is de omzet met 100% gedaald, dan ontvangt de werkgever een compensatie van 90% van de loonkosten. Is de omzet met 50% gedaald, dan bedraagt deze compensatie 45%.
Op basis van een onderbouwde inschatting door de werkgever, zal het UWV een beslissing nemen over de toekenning van de compensatie. Besluit het UWV de compensatie toe te kennen, dan zal een voorschot worden uitbetaald van 80%. Na afloop van de periode waarop de toekenning betrekking heeft, zal de compensatie definitief worden vastgesteld.
Voor welke werknemers kan deze compensatie worden aangevraagd?
De compensatie kan worden aangevraagd voor werknemers die in Nederland zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daaronder vallen dus ook werknemers waarvoor geen loondoorbetalingsverplichting geldt, zoals oproepkrachten.
Het loon van de werknemers is voor toekenning van de compensatie gemaximeerd op een bedrag van EUR 9.538,– per maand.
Vanaf wanneer kan ik gebruik maken van de NOW?
Het zal vanaf 14 april 2020 mogelijk zijn om een aanvraag NOW in te dienen bij het UWV. De regering streeft ernaar de regeling eerder open te stellen (op 6 april 2020). De aanvraag dient uiterlijk op 31 mei 2020 te worden gedaan. Hierna heeft de werkgever nog vier weken de tijd om de aanvraag compleet te maken. Binnen 13 weken na ontvangst van de complete aanvraag zal het UWV een beslissing nemen. Het streven is echter om binnen twee tot vier weken te beslissen.
Hoe wordt de compensatie berekend?
Voor de hoogte van de compensatie zijn zowel de daling van de omzet als de hoogte van de loonkosten van de werkgever relevant. Daarnaast dient een onderscheid te worden gemaakt tussen de berekening van het voorschot en de vaststelling van de daadwerkelijke compensatie.
Omzet:
Zoals gezegd moet sprake zijn van een daling in de omzet van gemiddeld minimaal 20% gedurende een periode van 3 maanden. Voor de vraag of de omzet met 20% is gedaald over een periode van drie maanden is de omzet over 2019 (25% hiervan) leidend. De (verwachte) omzet zal dus met dat bedrag moeten worden vergeleken voor vaststelling van de daling. Er wordt in de regeling gerekend met een netto omzet.
- Bij voorschot: Het verwachte verlies in omzet dient te worden onderbouwd aan de hand van de feitelijke situatie. Het UWV kan besluiten de aanvraag af te wijzen als het verwachte verlies niet voldoende aannemelijk is gemaakt.
- Bij vaststelling: Het daadwerkelijke verlies in omzet zal na afloop van de periode van drie maanden moeten worden vastgesteld. Bij vaststelling zal met dit percentage worden gerekend.
In geval sprake is van een concernverband of groep van ondernemingen, dan is het uitgangspunt de totale omzetdaling van de groep. In geval er binnen het concern zowel buitenlandse en Nederlandse dochtervennootschappen bestaan tellen de buitenlandse vennootschappen enkel mee als ze in Nederland werknemers verlonen. Let op: voor de het vaststellen van het omzetverlies wordt gekeken naar de omzet van de groep, maar de compensatie moet voor iedere werkgever binnen de groep afzonderlijk worden aangevraagd. Anders gezegd, de aanvraag voor compensatie geschiedt per loonheffingennummer.
Loonsom:
De loonsom is het totale bedrag aan salaris van de werknemers binnen de onderneming. De totale loonsom wordt met 30% vermeerderd. Deze vermeerdering van de loonsom is bedoeld om werkgevers te compenseren voor overige kosten, zoals pensioen, verzekeringen en vakantiegeld.
- Bij voorschot: Het verlies in omzet zal bij het vaststellen van het voorschot worden berekend op basis van de loonkosten in januari 2020.
- Bij vaststelling: In dit geval wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom over de periode van drie maanden. Als de gemiddelde loonsom lager is dan in januari 2020 wordt de compensatie naar beneden bijgesteld. Is de gemiddelde loonsom hoger, dan wordt de compensatie niet naar boven bijgesteld.
Berekening:
De berekening van de compensatie geschiedt vervolgens via een vaste formule: A x B x 1,3 x 3.
De verschillende elementen uit de formule staan voor:
- A = (gemiddeld) percentage omzetverlies;
- B = (gemiddelde) totale loonsom;
- 1,3 = verhoging van de totale loonsom met 30% voor compensatie van de overige kosten;
- 3 = de periode waarvoor de compensatie wordt verleend.
Verplichtingen werkgever
Aan het gebruik van de compensatieregeling zijn een aantal voorwaarden gesteld. Dat aan deze voorwaarden is voldaan zal bij de definitieve vaststelling van de compensatie moeten worden aangetoond. Het gaat om de volgende voorwaarden:
- De werkgever dient de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden;
- De werkgever mag geen ontslagaanvraag indienen bij het UWV wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Dit geldt voor aanvragen vanaf 18 maart 2020. Schendt de werkgever deze verplichting, dan zal dit worden gesanctioneerd met een verlaging van de compensatie;
- De compensatie wordt gebruikt voor het betalen van het loon aan de werknemers;
- De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging wordt over de aanvraag geïnformeerd. Is hiervan binnen de onderneming geen sprake, dan worden de werknemers geïnformeerd;
- Gewijzigde omstandigheden binnen de onderneming worden aan het UWV doorgegeven, voor zover relevant voor het vaststellen van de compensatie.
Daarnaast zijn er een aantal administratieve verplichtingen waaraan de werkgever moet voldoen, zoals het bewaren van de administratie over deze periode voor eventuele toekomstige controles.
Tot slot
Zoals gezegd is bovenstaand een overzicht van de belangrijkste aspecten. De gehele regeling kan hier worden geraadpleegd. Het is een uitgebreide regeling, waarin wordt ingegaan op verschillende uitzonderingsgevallen. Om die reden is het raadzaam om bij de aanvraag van de compensatie juridisch advies in te winnen over de mogelijkheden voor de organisatie.
Mochten er naar aanleiding hiervan vragen zijn, neemt u dan gerust contact op met een van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op