In het wetsvoorstel Wet overgang van onderneming in faillissement wordt voorgesteld de positie van werknemers bij een faillissement aanzienlijk te verbeteren. Met name ingeval van een zogeheten doorstart. Uit het nieuwe wetsvoorstel volgt dat het uitgangspunt is dat alle werknemers bij overname van een onderneming uit de failliete boedel in dienst treden bij de verkrijger (lees: koper van de onderneming) onder dezelfde arbeidsvoorwaarden. Hiervan kan worden afgeweken indien sprake is van bedrijfseconomische omstandigheden en hierdoor arbeidsplaatsen verdwijnen.
Huidige situatie
Bij een zogeheten overgang van onderneming is in de huidige wetgeving geregeld dat werknemers op het moment van overgang van de onderneming van rechtswege in dienst treden bij de verkrijger van de onderneming. De werknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden bij de verkrijger als die zij hadden bij de oude werkgever. Hier is vrijwel niet aan te ontkomen, omdat sprake is van een opzegverbod vanwege de overgang van onderneming. Echter, voornoemde regel geldt niet indien de werkgever in staat van faillissement is verklaard en de onderneming tot de boedel behoort. In die situatie gelden de regels van overgang van onderneming niet, als gevolg waarvan een verkrijger in de huidige situatie zelf kan bepalen of hij werknemers overneemt en zo ja, welke. Daarnaast staat het de verkrijger vrij te bepalen onder welke arbeidsvoorwaarden werknemers in dienst worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat werknemers een tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt aangeboden, terwijl zij voorheen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hadden. De huidige praktijk heeft echter tot gevolg dat meer dan eens het beeld ontstaat dat een faillissement wordt gebruikt om op een gemakkelijke manier te kunnen reorganiseren en afscheid te nemen van bepaald personeel. In de volksmond ook wel bekend als ‘cherry picking’.
Betere bescherming
Met het wetsvoorstel Wet overgang van onderneming wordt beoogd werknemers beter te beschermen. Daarmee wordt het verschil tussen een overgang van onderneming binnen en buiten faillissement grotendeels weggenomen. Ingeval van bedrijfseconomische omstandigheden blijft het nog wel mogelijk niet alle werknemers over te nemen. Er verdwijnen dan immers arbeidsplaatsen. Echter, in die situatie zal aan de hand van objectieve en transparante maatstaven bepaald worden welke werknemers wel en niet in dienst zullen treden bij de verkrijger. Dit zal naar verwachting een vergelijkbare methode zijn als het in de Ontslagregeling opgenomen afspiegelingsbeginsel. Onderdeel van het wetsvoorstel is eveneens dat voor werknemers die niet in de gelegenheid worden gesteld in dienst te treden bij de verkrijger, niet langer gehouden kunnen worden aan het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding zal dan van rechtswege komen te vervallen.
Voor het volledige wetsvoorstel verwijzen wij u naar de internetconsultatie. De inhoud van de wet staat nog niet vast. U heeft de mogelijkheid om uw mening te geven, reageren kan nog tot 22 juli 2024.
Vragen voor onze advocaten arbeidsrecht
Heeft u vragen over overgang van onderneming of andere vragen over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op