Op dit moment heerst er, tot groot verdriet van beroepscynicus Marcel van Roosmalen, grote onrust bij één van de oudste voetbalclubs van het land. Het verzoek van Vitesse om haar aandelen over te mogen dragen aan de Common Group is afgewezen, zo maakte de KNVB onlangs bekend. Het is niet voldoende gebleken dat de Amerikaanse investeerder over voldoende eigen vermogen beschikt. Vitesse gaat in beroep tegen het besluit.
Onderzoek
Al in 2022 hebben Vitesse en het Amerikaanse bedrijf Common Group een overeenkomst ondertekend om de overdracht van alle aandelen te realiseren. De voetbalclub kampt al langer met financiële problemen, waardoor een nieuwe partij nodig is om garant te staan voor de jaarlijkse tekorten. De club moet bovendien zo snel mogelijk van haar Russische aandeelhouder af in verband met de sancties die zijn ingesteld als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een volledige overname door Coley Parry, CEO van de Common Group, leek de gouden oplossing voor al deze problemen.
De licentiecommissie van de KNVB heeft onderzoek gedaan naar de potentiële overname, waaruit is gebleken dat de mate van informatieverstrekking vanuit het Amerikaanse bedrijf te beperkt is om een goed oordeel te kunnen vormen over de financiën van het bedrijf. Het is niet gebleken dat de Common Group over voldoende eigen vermogen beschikt dan wel geld op kan halen bij investeerders. Bovendien is niet duidelijk geworden wat de herkomst zal zijn van het geld dat de Common Group binnenhaalt, waardoor er een risico bestaat op witwassen en het inbrengen van crimineel geld. Parry vertelde in een persconferentie dat de regelgeving omtrent informatieverstrekking voor bedrijven anders is in de Verenigde Staten. Nederlandse bedrijven zijn meestal verplicht (financiële) informatie te verstrekken zoals bij voorbeeld de plicht een jaarrekening te deponeren.
Dit is niet de eerste keer dat een overname in de voetbalwereld wordt tegengehouden door de KNVB. Zo wilde de Georgische zakenman Kakhi Jordania de Brabantse voetbalclub FC Den Bosch volledig overnemen, maar ook hij kreeg geen goedkeuring vanuit de licentiecommissie. In dit geval was tevens het bezwaar dat de herkomst van zijn geld te onduidelijk was.
Voetbal en de onderneming
Sinds 2018 dient een voetbalclub die meedoet aan het betaald voetbal een voorgenomen besluit tot overname van minimaal 25% van haar aandelen ter goedkeuring aan de licentiecommissie voor te leggen. Plan B van de club is dan ook om Parry 24,9% van de aandelen te verschaffen, zodat deze goedkeuring niet langer noodzakelijk is.
Aanleiding voor deze regelgeving vormt het feit dat het moderne voetbal vaak kampt met problemen als witwassen en belastingontduiking. De slechte financiële situatie bij veel clubs zorgt vaak voor kortetermijndenken, waardoor rijke buitenlandse investeerders met open armen worden ontvangen. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Daarnaast is de governance binnen veel voetbalclubs vaak slecht geregeld en ontbreekt veelal financiële transparantie.
De regelgeving die betrekking heeft op het betaald voetbal zorgt ervoor dat voetbalclubs steeds meer als B.V. of N.V. zijn georganiseerd. De clubs hebben aandeelhouders, sponsors, investeerders en werknemers. In de literatuur is om deze reden al eens gepleit voor de totstandkoming van een Gedragscode Betaald Voetbal, gebaseerd op de Nederlandse Corporate Governance Code.
Problemen
De afwijzing van de boogde overname door de KNVB heeft grote gevolgen. De club heeft zo’n 15 tot 20 miljoen euro geleend van de Amerikaanse zakenman, die vermeerderd met rente terugbetaald zal moeten worden als de overname niet doorgaat.
De licentiecommissie heeft bovendien een boete van 100.000 euro opgelegd aan Vitesse. De licentiecommissie stelt dat zij maandenlang is misleid door de voetbalclub, omdat Vitesse bewust niets heeft verteld over de beëindiging van de relatie tussen Vitesse en haar bank.
Conclusie
In afwachting van de uitkomst van het beroep van Vitesse, zal Vitesse naar verwachting nu eerst overgaan tot overdracht van 24,9% van de aandelen aan de Amerikaanse investeerder. Het is nog maar de vraag of de volledige overname in beroep wel goedgekeurd zal worden. Sinds 2018 wordt er namelijk steeds strenger getoetst op overnames door (buitenlandse) investeerders in het Nederlands betaald voetbal. De vele financiële problemen van voetbalclubs maken dat zij steeds makkelijker prooi vormen voor criminele praktijken. Naar verwachting zullen er in de toekomst nog meer nieuwe regels komen die ervoor zorgen dat de professionele voetbalwereld steeds meer zal opereren als onderneming die voldoet aan het ondernemingsrecht.
Vragen?
Heeft u een juridisch vraagstuk met betrekking tot een overname of de governance van uw onderneming, of zoekt u begeleiding bij de aan- of verkoop van een onderneming? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten van het Team Ondernemingsrecht en M&A.
Neem contact op