Kun je onder de koop van een paard uit als deze de rug-aandoening `kissing spines´ blijkt te hebben? Volgens de rechter kan een dergelijke aandoening in bepaalde gevallen worden aangemerkt als een gebrek (zogenaamde non-conformiteit) die kan leiden tot ontbinding van de overeenkomst. Dit volgt uit een recent kort gedingvonnis.
Paard niet geschikt voor sport: non-conformiteit
In de koopovereenkomst heeft de verkoper verklaard dat het paard geschikt is voor het doel waarvoor zij is gekocht, te weten de (eventing)sport. Daaronder moet worden verstaan dat het paard in staat moet zijn om een terreinproef over natuurlijke hindernissen af te leggen. Het paard blijkt echter niet geschikt voor dit doel. De rug-aandoening `kissing spines´ heeft de rechter als een non-conformiteit aangemerkt.
Aanleiding
Op 27 september 2019 hebben partijen een koopovereenkomst gesloten uit hoofde waarvan verkoper (een onderneming) aan koper (een privé persoon) een paard heeft verkocht en geleverd. Vóór de aankoop is het paard klinisch en röntgenologisch goedgekeurd door een dierenarts en acceptabel bevonden voor de sport.
Vanwege ongewenst rijgedrag, bestaande uit bokken, staken en trappen, heeft koper begin 2020 het paard door een osteopaat tevens dierenarts laten onderzoeken, waarna het paard later door twee andere dierenartsen is onderzocht. Geconcludeerd is door de dierenartsen dat het paard de rug-aandoening `kissing spines´ heeft.
Consumentenkoop
De koopovereenkomst is gesloten tussen een natuurlijk persoon (in privé) en een onderneming. Hierdoor is er sprake van een consumentenkoop. Omdat het gebrek zich binnen zes maanden na de aflevering van het paard heeft geopenbaard, wordt op grond van het consumentenrecht vermoed dat het gebrek aanwezig was ten tijde van de verkoop van het paard. Verkoper heeft in de procedure het tegendeel niet bewezen. Dit betekent dat het paard ten tijde van de aflevering niet geschikt was voor het doel waarvoor zij is gekocht, de (eventing)sport.
Buitengerechtelijke ontbinding van de koopovereenkomst
Koper heeft per brief primair de koopovereenkomst ontbonden en subsidiair de koopovereenkomst vernietigd en verzocht om terugname van het paard en teruggave van de koopprijs, met als grondslag dat het paard ongeschikt is voor de (eventing)sport wegens de rug-aandoening.
Verkoper heeft uiteindelijk aangeboden om het paard terug te nemen voor de helft van de koopprijs. Koper is hier niet mee akkoord gegaan. Koper is vervolgens een gerechtelijke procedure, een kort geding gestart. Het is niet ongebruikelijk dat bij procedures over de ontbinding van een koopovereenkomst van een paard een kort geding wordt gestart vanwege de dagelijks oplopende kosten. Het spoedeisende belang ligt dan ook hierin gelegen.
Rechtsgeldige ontbinding van de koopovereenkomst
Tijdens de gerechtelijke procedure heeft de verkoper aangevoerd dat het paard bij aankoop röntgenologisch is goedgekeurd. Tijdens deze keuring zijn echter geen foto´s van de rug gemaakt, waardoor dit verweer niet slaagt. Het is overigens enkel bij paarden in een hoge prijsklasse gebruikelijk om extra foto´s van de rug en/of nek te maken. Ook het verweer dat koper geen (officiële) verklaring van een dierenarts heeft overlegd slaagt niet, omdat koper voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het paard ‘kissing spines’ heeft. De kantonrechter van de Rechtbank Overijssel heeft geoordeeld dat de koopovereenkomst rechtsgeldig is ontbonden wegens non-conformiteit. De verkoper is vervolgens veroordeeld om het paard terug te nemen en de aankoopsom aan de koper terug te betalen.
Conclusie
Het vonnis illustreert het belang van een goede koopovereenkomst. Indien u een paard overweegt te kopen of verkopen voor een bepaald doel, zoals (top)sport is het verstandig u goed over te laten adviseren over het vastleggen van de afspraken in een koopovereenkomst.
Heeft u vragen?
Hebt u een vergelijkbaar probleem? Of wilt u advies over het opstellen van een koopovereenkomst voor een paard? Of wilt u weten welke wettelijke regels er gelden tussen twee professionele partijen of een professionele partij en een consument?
Neem dan gerust contact op met Najama Voogd (jurist én amazone).
Neem contact op