Gisteren is door de Sociaal Economische Raad (SER) een arbeidsmarktadvies gepresenteerd, waarin een aantal maatregelen worden voorgesteld ter hervorming van de arbeidsmarkt. Het doel is met deze maatregelen de onzekerheid op de arbeidsmarkt te verkleinen en werkgevers te stimuleren meer vaste dienstverbanden aan te gaan. Daarbij dient misbruik van flexwerk te worden tegengegaan. De belangrijkste voorgestelde maatregelen betreffen de volgende.
Tijdelijke contracten
Omdat werknemers te vaak te lang in tijdelijke contracten werken, wordt voorgesteld dat de wettelijke onderbrekingstermijn van zes maanden komt te vervallen. Hierdoor is permanente tijdelijkheid bij dezelfde werkgever niet langer mogelijk. Een uitzondering wordt gemaakt voor scholieren en studenten, waarbij nog steeds de onderbrekingstermijn van zes maanden wordt voorgesteld. Voor seizoensarbeid wordt een onderbrekingstermijn van drie maanden voorgesteld. Het voornemen is deze uitzonderingen bij wet vast te leggen, zonder afwijkingsmogelijkheid bij cao.
Oproepcontracten
Om een evenwichtige verhouding te krijgen tussen het minimum aantal te werken uren en de beschikbaarheid van werknemers, adviseert de SER oproep- en nulurencontracten volledig af te schaffen. Deze oproep- en nulurencontracten dienen vervangen te worden door arbeidsovereenkomsten met tenminste een vast aantal uren per kwartaal. Als basis geldt het aantal uren waarover de werknemer in het laatste kwartaal loon heeft ontvangen. Voor scholieren en studenten geldt ook hier een uitzondering. Met hen kan nog wel een oproep- of nulurencontract worden afgesproken.
Uitzendarbeid
Om te voorkomen dat uitzendkrachten worden ingezet om arbeidskosten te verlagen en/of arbeidsrechtelijke risico’s uit de weg te gaan, is voorgesteld dat uitzendkrachten tenminste recht hebben op gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden zoals die gelden bij de inlener. Daarnaast zal fase A en fase B worden ingekort, zodat ook voor uitzendkrachten een maximale (tijdelijke) duur van drie jaar geldt.
Zelfstandigen
Om het gebruik van schijnconstructies nog verder tegen te gaan wordt de zelfstandigenaftrek gefaseerd afgebouwd. Daarnaast zullen zelfstandigen verplicht worden zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Stimuleringsmaatregelen
Tot slot zijn er nog een aantal maatregelen voor de werkgever voorgesteld, die het aangaan van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd zouden moeten stimuleren.
- De mogelijkheid voor de werkgever om in zwaar weer eenzijdig de arbeidsduur (tijdelijk) met 20% te verlagen. Het loon dient dan volledig te worden doorbetaald, waarbij 75% wordt betaald vanuit een compensatieregeling vanuit de overheid (vergelijkbaar met de NOW-regeling);
- Indien de werkgever een werknemer bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst naar een andere werkgever helpt, behoeft geen transitievergoeding te worden betaald;
- Er wordt gekeken om verlofregelingen nog verder vanuit de overheid te financieren, zodat dit de werkgever er niet van hoeft te weerhouden een arbeidsovereenkomst aan te gaan.
Vragen
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op