Na de PAS-uitspraak van de Raad van State op 30 mei 2019 (zie ons eerdere blog) is een groot aantal (bouw)projecten komen stil te liggen. Naar aanleiding daarvan is de Spoedwet aanpak stikstof vastgesteld, waarin is voorzien in een aanpak gericht op vermindering van de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden, natuurherstel, en het weer vlot trekken van toestemmingverlening op grond van de natuurwetgeving voor activiteiten.
Eén van de instrumenten om de toestemmingverlening weer vlot te trekken is de mogelijkheid om een stikstofregistratiesysteem in te stellen. Een dergelijke stikstofregistratiesysteem is onlangs in het leven geroepen door middel van de Regeling tot wijziging van de Regeling natuurbescherming (Rnb), die op 24 maart 2020 in werking is getreden.
Werking systeem
Het stikstofregistratiesysteem is een gesloten systeem waarvoor specifieke maatregelen worden genomen die zorgen voor vermindering van de stikstofdepositie, met als doel activiteiten in de bouwsector weer op gang te brengen en om tegelijk de stikstofbelasting op de natuur te verminderen.
Eén van de maatregelen is de op 16 maart 2020 doorgevoerde snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op snelwegen. Op termijn zullen ook de effecten van de aanpassing van veevoer en de warme sanering van varkenshouderijen in het stikstofregistratiesysteem worden opgenomen. De stikstofreductie die door deze maatregelen ontstaat kan voor maximaal 70% worden ingezet om de effecten van de bouwactiviteiten te neutraliseren. Voor tenminste 30% zal de stikstofreductie worden gebruikt om bij te dragen aan de vermindering van de stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden.
Het registratiesysteem komt erop neer dat de reductie van de stikstofdepositie ten gevolge van de snelheidsverlaging wordt geregistreerd voor elke locatie (per zeshoek – hexagoon – met een oppervlakte van een hectare) van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De depositieruimte wordt vervolgens gecalculeerd met de AERIUS Calculator versie 2019A (de Regeling tot wijziging van de Rnb stelt het gebruik van dit rekeninstrument verplicht). Hierdoor wordt enerzijds inzichtelijk gemaakt hoeveel en waar de depositieruimte ontstaat door genomen maatregelen, en anderzijds hoeveel en waar deze ruimte wordt toebedeeld voor een specifiek project. In feite kan dit worden gezien als een vorm van extern salderen.
Overigens is het registratiesysteem een toevoeging aan de reeds beschikbare mogelijkheden om tot vergunningverlening te komen. Ook zonder een beroep op het stikstofregistratiesysteem kunnen bouwactiviteiten worden gerealiseerd, net als dat voor alle andersoortige projecten het geval is. Dat kan als door interne of externe saldering wordt verzekerd dat het project niet leidt tot een toename van de stikstofbelasting van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, of als onderbouwd wordt dat de toename die het project veroorzaakt, met zekerheid niet leidt tot aantasting van de natuurlijke kenmerken van het gebied.
Projecten die gebruik kunnen maken van de gerealiseerde stikstofreductie
Om te voorkomen dat het bestaande woningtekort verder oploopt door toedoen van de stikstofproblematiek, is het van belang dat de stikstofdepositieruimte (ook) voor woningbouwprojecten gebruikt kan worden. Beoogd is door middel van het stikstofregistratiesysteem stikstofruimte te bieden voor de bouw van ongeveer 75.000 woningen.
Gedeputeerde staten beslissen over de reservering van depositieruimte voor woningbouwprojecten op volgorde van binnenkomst van de aanvragen voor een Nbw-vergunning of omgevingsvergunning. Uit het oogpunt van efficiënte toedeling van de beschikbare depositieruimte wordt in de eerste zes weken na inwerkingtreding voorrang gegeven aan woningbouwprojecten die zijn gelegen binnen gemeenten in een regio met een bovengemiddeld woningtekort (opgesomd in bijlage 1 Rnb) en aan woningbouwprojecten voor de bouw van minimaal 100 woningen.
Naast woningbouwprojecten profiteren zeven MIRT-projecten (Tracé-besluiten) van de gerealiseerde stikstofreductie. Deze projecten waren al in voorbereiding, en om verder vertraging zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen de projecten de depositieruimte ook benutten.
De toekomst zal moeten uitwijzen of het stikstofregistratiesysteem daadwerkelijk een oplossing is voor vastgelopen woningbouwprojecten.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding hiervan vragen? Neemt u dan gerust contact op met onze secties Bouw & Vastgoed en Duurzaamheid.
Neem contact op