De no-riskpolis betreft één van de financiële regelingen, die erop is gericht om het aantrekkelijker te maken om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Uit recent onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (‘UWV’) volgt dat werkgevers te weinig gebruik maken van de no-riskpolis. Vooralsnog wordt daarvoor de verklaring gegeven dat veel werkgevers onbekend zijn met het bestaan van de no-riskpolis.
Wat is de no-riskpolis?
De no-riskpolis is in het leven geroepen om mensen met een arbeidsbeperking sneller aan een nieuwe baan te helpen. Indien de no-riskpolis van toepassing is, heeft dit voor de werkgever de volgende financiële voordelen:
- Als de werknemer zich ziek meldt, kan de werkgever direct een Ziektewetuitkering (70% – 100%) aanvragen voor de werknemer, waardoor hij volledig dan wel gecompenseerd wordt in zijn loondoorbetalingsverplichting ex artikel 7:629 BW;
- De werkgever hoeft geen hogere premie te betalen voor de Ziektewet;
- De werkgever hoeft geen hogere premie te betalen indien de werknemer een WGA-uitkering ontvangt.
Kort gezegd hoeft u als werkgever geen dan wel deels (30%) het loon door te betalen indien een werknemer met een no-riskpolis zich ziek meldt. De no-riskpolis geldt onder meer voor werknemers die reeds een WAO-, WIA- of WAZ-uitkering ontvangen en werknemers waarvan de WIA-uitkering is afgewezen (35-minner). Een andere groep die aanmerking kan komen voor de no-riskpolis zijn werknemers die sinds 2015 onder de Participatiewet vallen. Hiermee wil de overheid het voor nieuwe werkgevers aantrekkelijker maken werknemers met een arbeidsongeschiktheidsverleden in dienst te nemen. De nieuwe werkgever kan gedurende vijf jaar een beroep doen op de zogeheten no-rispolis. Voor werknemers die onder de Participatiewet vallen, geldt de no-riskpolis zelfs voor onbepaalde tijd.
Hoe raakt de werkgever ermee bekend?
Om een beroep te kunnen doen op de no-riskpolis is het van belang dat de werkgever hiermee bekend is en ervan op de hoogte is of dit geldt voor een specifieke werknemer. Indien de werkgever de werknemer onder meer vanwege het bestaan van de no-riskpolis heeft aangenomen zal dit geen probleem zijn. Echter, er kunnen zich ook situaties voordoen waarbij werkgevers niet bekend zijn met het bestaan van een arbeidsongeschiktheidsverleden en als gevolg daarvan het bestaan van de no-riskpolis. De werknemer is ook niet verplicht dit bij sollicitatie of indiensttreding direct te melden. Echter, twee maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst mag de werkgever de werknemer vragen of deze onder de no-riskpolis valt. Het is voor werkgevers raadzaam deze vraag standaard te stellen bij nieuwe werknemers. Op deze manier wordt immers voorkomen dat u als werkgever bij ziekte moet doorbetalen, terwijl er mogelijk een vangnet bestaat.
Meer weten?
Mocht u vragen hebben over voorgaande en/of willen weten of de no-riskpolis mogelijk van toepassing is op één van uw werknemers, neem dan gerust contact met op met onze advocaten arbeidsrecht.
Neem contact op