Als een door het auteursrecht te beschermen werk door een werknemer wordt gecreëerd, dan rijst de vraag aan wie in dat geval het auteursrecht toekomt: aan de werknemer of de werkgever?
In beginsel wordt de werkgever de auteursrechthebbende op de werken die zijn werknemer maakt. Daarvoor is vereist dat het maken van het betreffende werk onderdeel is van de dagelijkse taken van de werknemer. Of dat de werkgever een specifieke opdracht heeft verstrekt tot het maken van het betreffendewerk.
Indien het werk niet is gemaakt in het kader van de dagelijkse taken of een specifieke opdracht, kan het werk weliswaar onder werktijd zijn gecreëerd, maar maakt de werknemer aanspraak op het auteursrecht .
Voorbeeld: Stel twee advocaten in loondienst schrijven samen een roman onder werktijd. Voor (de meeste) advocaten geldt dat het schrijven van een roman niet onder de dagelijkse taken valt. De werkgever zal advocaten ook niet snel een specifieke opdracht verstrekken voor het schrijven van een roman. Onder die omstandigheden kunnen de romanschrijvende advocaten weliswaar met hun werkgever een (arbeids)conflict krijgen omdat ze onder werktijd een roman en niet een processtuk schrijven, maar de auteursrechten liggen wel bij die advocaten.
Van de hoofdregel dat de auteursrechten in beginsel aan de werkgever toekomen, kan worden afgeweken. Het kan zijn dat er in een (individuele of collectieve) arbeidsovereenkomst op deze regel een uitzondering is gemaakt.
NB 1: Het is niet altijd even duidelijk of het maken van een bepaald werk binnen de dagelijkse taken of een specifieke opdracht van de werkgever valt. Denk daarom aan een bepaling in de arbeidsovereenkomst die daarin voorziet.
NB 2: De regel die hierboven geschetst is, geldt naar Nederlands auteurs- en arbeidsrecht. In sommige andere landen kan het uitgangspunt zijn dat de werknemer in beginsel aanspraak maakt op het auteursrecht.
Lees ook de andere meest gestelde vragen over Auteursrecht
1. Wat zijn auteursrechten?
2. Wat kan worden beschermd met het auteursrecht?
3. Hoe krijg ik een auteursrecht?
4. Hoe creatief moet een werk zijn om door het auteursrecht te worden beschermd?
5. Wie maakt aanspraak op de auteursrechten?
6. Aan wie komt het auteursrecht toe van een door een werknemer gemaakt werk?
7. Aan wie komt het auteursrecht toe indien een werk in opdracht is gemaakt?
8. Hoe kan ik bewijzen dat ik de maker ben?
9. Welke rechten heeft een auteursrechthebbende?
10. Zijn er uitzonderingen op het auteursrecht?
Neem contact op