Zoals gezegd, is het auteursrecht het exclusieve recht van de maker van een werk om dit werk (1) openbaar te maken en (2) te verveelvoudigen. Of korter gezegd: het recht om een werk te exploiteren.
Een auteursrechthebbende kan eenieder verbieden om zijn werk openbaar te maken of te verveelvoudigen, indien dit zonder zijn toestemming gebeurt. Er is dus sprake van een verbodsrecht.
Openbaar maken
Onder “openbaar maken” wordt verstaan dat het werk op de een of andere manier aan het publiek ter beschikking gesteld wordt. Openbaar maken is een brede term. Het uitgeven van een boek, het verkopen van een cd, maar ook uitlening of verhuur, het plaatsen van een werk op internet en het publiceren van een artikel in een tijdschrift vallen hieronder.
Verveelvoudigen
De term “verveelvoudigen” heeft twee betekenissen. Aan de ene kant betekent verveelvoudigen het produceren van meer exemplaren van een werk. Zo is bijvoorbeeld het kopiëren van (een deel van) een boek een verveelvoudiging, maar bijvoorbeeld ook het kopiëren van cd’s. Een tweede betekenis van verveelvoudigen is het vertalen en bewerken of anderszins wijzigen van het werk. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een vertaling van een boek, het iets aanpassen van een afbeelding om hem daarna online te plaatsen of het gebruiken van bestaande muziek in een medley.
Lees ook de andere meest gestelde vragen over Auteursrecht
1. Wat zijn auteursrechten?
2. Wat kan worden beschermd met het auteursrecht?
3. Hoe krijg ik een auteursrecht?
4. Hoe creatief moet een werk zijn om door het auteursrecht te worden beschermd?
5. Wie maakt aanspraak op de auteursrechten?
6. Aan wie komt het auteursrecht toe van een door een werknemer gemaakt werk?
7. Aan wie komt het auteursrecht toe indien een werk in opdracht is gemaakt?
8. Hoe kan ik bewijzen dat ik de maker ben?
9. Welke rechten heeft een auteursrechthebbende?
10. Zijn er uitzonderingen op het auteursrecht?
Neem contact op