De bepalingen over de bescherming van de maker van een werk zijn ruim van opzet. De maker van een werk kan zich, in beginsel, verzetten tegen iedere openbaarmaking en verveelvoudiging van zijn werk. Zoals besproken onder vraag 9, kunnen onder de termen openbaarmaking en verveelvoudiging allerlei vormen van exploitatie van een werk worden begrepen.
Er bestaat echter een aantal uitzonderingen op die ruime rechten en bevoegdheden.
Het voert veel te ver om in het kader van deze brochure al deze uitzonderingen te bespreken, maar de twee meest voorkomende uitzonderingen willen we hier toch noemen:
Uitzondering 1: De privé-kopie
Een auteursrechthebbende kan zich niet verzetten tegen het maken van één of enkele privé kopieën van zijn werk, zolang de kopie gemaakt wordt voor eigen oefening, studie of gebruik. Bij het kopiëren van muziek geldt niet alleen dat je de kopie voor jezelf moet maken, maar geldt ook de aanvullende voorwaarde dat je de kopie zelf moet maken.
NB 1: De kopie mag niet aan een ander worden gegeven, al helemaal niet als dat tegen een vergoeding gebeurt.
NB 2: Ter beschikking stellen van muziek op internet – zonder de toestemming van de maker van een werk – is niet toegestaan. Het “downloaden” zelf mag daarentegen weer wel , mits dat uit een geoorloofde bron is (dus geen illegale kopieën).
NB 3: Het downloaden en kopiëren van software voor eigen gebruik valt weer niet onder de uitzondering. Voor het kopiëren van software moet je toestemming hebben van de maker van een werk.
Uitzondering 2: Het citaatrecht
Het is mogelijk om een citaat op te nemen in bijvoorbeeld een artikel. Over het citaatrecht bestaan echter veel misverstanden. Zo moet het citaat een bepaald gerechtvaardigd doel dienen. Als een bepaalde schilderstijl wordt besproken, dan kan bijvoorbeeld een kleine afbeelding van een schilderij in die stijl worden weergegeven. Het plaatsen van een quote of afbeelding ter versiering op bijvoorbeeld een website voldoet niet aan die voorwaarde. Ook zal de omvang van het citaat redelijk moeten zijn en zullen zowel de maker als de bron op duidelijke wijze vermeld moeten worden.
Lees ook de andere meest gestelde vragen over Auteursrecht
1. Wat zijn auteursrechten?
2. Wat kan worden beschermd met het auteursrecht?
3. Hoe krijg ik een auteursrecht?
4. Hoe creatief moet een werk zijn om door het auteursrecht te worden beschermd?
5. Wie maakt aanspraak op de auteursrechten?
6. Aan wie komt het auteursrecht toe van een door een werknemer gemaakt werk?
7. Aan wie komt het auteursrecht toe indien een werk in opdracht is gemaakt?
8. Hoe kan ik bewijzen dat ik de maker ben?
9. Welke rechten heeft een auteursrechthebbende?
10. Zijn er uitzonderingen op het auteursrecht?
Neem contact op