Dat de Pirate Bay IE-rechtelijk gezien een discutabele website is, dat mag duidelijk zijn. Hoewel de website in theorie gebruikt kan worden voor het delen van legale bestanden, blijkt in de praktijk dat mensen toch meer geïnteresseerd zijn in een willekeurige film met Leslie Nielsen of het laatste album van Nick & Simon. Om maar een paar – minstens even discutabele – voorbeelden te noemen.
Het offline krijgen van de Pirate Bay blijkt echter lastig. Het afgelopen jaar heeft de website een reis rond de wereld gemaakt. Ze werd eerst gehost in Zweden, maar werd daar door de rechter verboden. Twee dagen later dook ze weer op in Duitsland, om gelijk door te verhuizen naar Oekraïne nadat ook de Duitse rechter de website had verboden. Het resultaat: de website staat nog steeds online. Sterker nog, met meer dan een miljard pageviews per maand staat hij in de top 100 van meest bezochte sites ter wereld.
Stichting Brein, de Nederlandse organisatie die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, besloot het dan ook anders aan te pakken. Blijkbaar heeft het volgens haar geen zin om achter de Pirate Bay zelf aan te gaan, dus daagde zij onlangs Ziggo in een kort gedingprocedure voor de rechter en vorderde dat Ziggo de toegang tot de Pirate Bay zou blokkeren. Ruim een kwart van de Nederlandse IP-adressen die de Pirate Bay bezoeken, is volgens Brein afkomstig van Ziggo. Bovendien biedt Ziggo de hoogste downloadsnelheid, en da’s natuurlijk makkelijk om dat album snel binnen te krijgen. Volgens Ziggo had Brein echter geen (houten) poot om op te staan en kruiste samen met XS4ALL de degens over de piratenwebsite.
De rechter stelt uiteindelijk Ziggo in het gelijk. Zowel de auteurswet als de wet op de naburige rechten kennen een bepaling die het mogelijk maakt om tussenpersonen aan te spreken. Dat kan de vervoerder van inbreukmakende (fysieke) producten zijn, maar dus ook de internet service provider die toegang mogelijk maakt tot een inbreukmakende website, zoals Ziggo. Daar zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo kunnen volgens de rechter alleen specifieke inbreuken worden tegengegaan. Het overgrote deel van Ziggo-abonnees downloadt echter helemaal geen illegale bestanden bij de Pirate Bay, dus zou een blokkade voor alle abonnees te ver gaan. Brein moet eerst minder verstrekkende maatregelen nemen, zoals het rechtstreeks aanspreken van abonnees van Ziggo die de Pirate Bay bezoeken.
Ziggo hoeft de toegang tot de Pirate Bay dus niet te blokkeren. Dat betekent wel dat volgens de rechter Brein achter de individuele gebruiker aanmoet. Tot nu toe heeft Brein altijd aangegeven daar niet toe over te gaan, maar de laatste tijd lijkt zij voorzichtig die mening te hebben bijgesteld. In Amerika is dit al wel langer gebruikelijk en resulteert dit in monstervergoedingen. Zo moest vorig jaar een student een schadevergoeding betalen van $ 675.000,- voor het illegaal verspreiden en downloaden van muziek, omgerekend ruim $ 16.000,- per nummer.
Binnenkort volgt de bodemprocedure in deze zaak en bovendien kondigde Brein gelijk aan in hoger beroep te gaan. Tot die tijd kunnen de internet service providers achterover leunen en blijft de Pirate Bay ongetwijfeld zijn servers verplaatsen. Reislustige lieden, die piraten. Wij houden jullie op de hoogte. Har har.
Columns eerder gepubliceerd in MusicMaker
Advocaten intellectueel eigendom Evert van Gelderen en Elise Menkhorst publiceren 6 keer per jaar een column over muziek en recht in vaktijschrift MusicMaker. Lees alle columns hier.
Neem contact op