Aanvankelijk was sprake van volledige schrapping van de ontslagboete in het tweede noodpakket. Mede gezien de weerstand bij de vakbonden en oppositiepartijen is besloten een geringe ontslagboete te handhaven ingeval van massaontslagen waarbij geen akkoord is bereikt met de vakbonden.
Ontslagboete NOW 1.0
In het eerste noodpakket, dat tot 31 mei a.s. loopt, is een ontslagboete opgenomen van 50% van de loonkosten indien werknemers worden ontslagen waarvoor subsidie is verkregen. Daarnaast vindt een correctie op de subsidie plaats ter hoogte van het bedrag aan loonkosten van betreffende werknemer. Dit weerhoudt ondernemers er weliswaar van om werknemers te ontslaan, maar het kabinet vreest dat door behoud van de boete bedrijven eerder failliet zullen gaan. Een andere variant is dat ondernemers er bewust voor kiezen geen NOW aan te vragen omdat ontslag anders nog duurder wordt. Dit is volgens het kabinet niet de bedoeling van de regeling. Minister Koolmees is dan ook van mening dat ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om te reorganiseren nu de coronacrisis langer aanhoudt dan verwacht.
Vrees voor massaontslagen
Vakbonden en oppositiepartijen vreesden echter voor massaontslagen indien de ontslagboete in het tweede noodpakket volledig geschrapt zou worden. Bij het ontslag van 20 of meer werknemers hebben vakbonden immers een essentiële rol, daar op grond van de wet een verplichting bestaat met hen in overleg te treden. Daarnaast dient een zogeheten ‘Melding Collectief Ontslag’ te worden gedaan bij het UWV. Hoewel deze verplichtingen in alle gevallen van kracht blijven en werknemers in Nederland op grond van het reguliere arbeidsrecht goed beschermd zijn, wordt een geringe ontslagboete ingevoerd indien wordt nagelaten vakbonden te betrekken bij een ontslag van 20 werknemers of meer.
Ontslagboete NOW 2.0
Ondernemers die meer dan twintig medewerkers willen ontslaan, moeten een akkoord hebben met de vakbonden. Dit akkoord zal vaak in de vorm van een Sociaal Plan zijn, waarin is geregeld hoe de (financiële) gevolgen van een reorganisatie voor werknemers worden opgevangen. Komt de ondernemer (ook na mediation) niet tot een akkoord met de vakbonden, dan wordt de ondernemer 5% gekort op de totale subsidie die zij krijgt voor de loonkosten.
Indien u voornemens bent 20 of meer werknemers te ontslaan, is het van belang u bewust te zijn van de aanvullende verplichtingen die gelden. Het is dan ook verstandig u door een arbeidsrecht advocaat te laten adviseren over deze aanvullende verplichtingen, alsmede de inhoud van een Sociaal Plan.
Heeft u vragen over het voorgaande, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op