Een werkgever kan terecht het loon stopzetten als een werknemer weigert mee te werken aan mediation. Dit was recent het geval in een zaak bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch (verder: het Hof). Het weigeren mee te werken aan een mediationtraject, aanbevolen door de bedrijfsarts, leidt tot het niet nakomen van de re-intergratieverplichtingen van de werknemer. Een werkgever kan er in dat geval voor kiezen om het loon stop te zetten totdat de werknemer zijn re-intergratieverplichtingen nakomt.
Casus
In de betreffende uitspraak is de werknemer betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval. Naar aanleiding hiervan heeft hij zich ziek gemeld. De bedrijfsarts oordeelt dat het probleem met name is gelegen in de psychische gesteldheid van de werknemer. De bedrijfsarts adviseert gesprekken tussen de werkgever en de werknemer door middel van mediation. Uit het advies van de bedrijfsarts volgt dat mediation, gezien de aard van het conflict, de aangewezen route is. De werknemer weigert hier aan mee te werken. De werkgever kondigt aan het loon stop te zetten als hij blijft weigeren zijn medewerking te verlenen. Het niet nakomen van de re-intergratieverplichtingen is een rechtsgeldige reden om het loon stop te zetten, mits de werkgever zeker weet dat de re-intergratieverplichtingen niet worden nagekomen. De werknemer blijft weigeren en de werkgever besluit daarop het loon stop te zetten.
De werknemer verklaart zich hierna alsnog bereid om tot mediation over te gaan. Dit heeft echter tot niets geleid. De werkgever heeft de Kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De Kantonrechter heeft dit verzoek afgewezen en geoordeeld dat de werkgever de loonstop onrechtmatig heeft toegepast. Tegen het oordeel dat de loonstop onrechtmatig is geweest, heeft de werkgever hoger beroep ingesteld.
Het Hof
Het Hof is van oordeel dat het advies van de bedrijfsarts om over te gaan op mediation van grote waarde is. Door zonder deugdelijke grond geen medewerking te verlenen aan het mediationtraject, heeft de werknemer niet voldaan aan zijn re-intergratieverplichtingen. De werkgever heeft meermaals met de werknemer contact gehad over het maken van een afspraak voor mediation, maar werknemer is nooit verschenen. Het is dan ook terecht dat de werkgever tot een loonstop over is gegaan. Pas hierna is de werknemer akkoord gegaan met de eerste afspraak en heeft er mediation plaatsgevonden.
Het hof oordeelt dat de werkgever niet te snel is overgegaan tot het toepassen van een loonstop. Derhalve is de loonstop niet onrechtmatig. Echter, vanaf het moment dat de werknemer zich alsnog bereid heeft verklaard om mee te werken aan het mediationtraject, is de loonstop wel onrechtmatig. Het loon waar de werknemer recht op heeft gehad na de bereidverklaring om mee te werken aan het mediationtraject dient door de werkgever alsnog aan de werknemer te worden betaald.
Conclusie
Uit deze uitspraak blijkt dat een werkgever rechtsgeldig het loon kan stopzetten als een werknemer weigert mee te werken aan een (door de bedrijfsarts geadviseerd) mediationtraject. Het is voor werkgevers echter wel van belang dat betaling van het loon weer wordt hervat vanaf het moment dat de werknemer bereid is mee te werken aan het mediationtraject.
Mocht u hierover vragen hebben of overleg wensen, neemt u dan gerust contact op met één van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op