In september 2018 is de ‘Wet houdende maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid’ aangenomen. Op basis hiervan kunnen werkgevers worden gecompenseerd voor de transitievergoeding die is betaald aan de langdurig zieke werknemer. We zetten de laatste ontwikkelingen voor u uiteen.
Compensatie transitievergoeding in 2020
In voornoemd wetsvoorstel zijn slechts de hoofdregels opgenomen om in aanmerking te komen voor compensatie. Uitwerking van de verdere regels komt voor rekening van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het UWV. Wanneer deze uitwerking kan worden verwacht is echter onduidelijk. De wet zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 april 2020 in werking treden. De compensatie kan door werkgevers met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015 worden verkregen. Het UWV wordt belast met toekenning van de compensatie.
Inspelen op aanstaande compensatie
Het is niet ondenkbaar dat werkgevers alvast willen inspelen op de aanstaande compensatie. Immers, het bedrag dat aan transitievergoeding wordt opgebouwd na het verstrijken van de wachttijd (104 weken) komt voor rekening van de werkgever. Met andere woorden: dit deel van de transitievergoeding zal niet worden gecompenseerd. Hoe langer dan ook wordt gewacht met de beëindiging van het dienstverband, des te hoger het bedrag dat door de werkgever zelf betaald dient te worden. Daarbij zullen ook de meeste werknemers beëindiging van de arbeidsovereenkomst boven een slapend dienstverband verkiezen.
In praktijk blijkt echter dat ondanks dat de wet is aangenomen, werkgevers terughoudend handelen met betrekking tot de beëindiging van arbeidsovereenkomsten na 104 weken arbeidsongeschiktheid. Dit is het gevolg van de onzekerheid over de criteria voor het recht op compensatie. Zo bestaat op dit moment onduidelijkheid over de documenten die door het UWV zullen worden opgevraagd en over de aanvullende vereisten voor het recht op compensatie.
Daarnaast is onduidelijk of het recht op compensatie bestaat als slechts een deel van de transitievergoeding wordt betaald. Het UWV geeft in reactie hierop aan dat zij geen toezeggingen zal doen over de toekenning van compensatie tot het moment van inwerkingtreding van de wet. Vanuit het MKB komen geluiden dat het een grote last is om de transitievergoeding nu te betalen als de compensatie pas over minimaal één jaar kan worden verkregen. Zij zullen om die reden sowieso wachten tot 1 april 2020.
Wanneer duidelijkheid?
Onder meer de vakbond CNV heeft de Minister SZW en het UWV verzocht om duidelijkheid. Redenen voor de werkgever om niet tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst over te gaan, dienen te worden weggenomen. Enige spoed daarbij heeft sterk de voorkeur, aldus CNV. Daarnaast zijn er Kamervragen gesteld over de onduidelijkheid rondom de compensatie.
De Minister SZW heeft geantwoord dat werkgevers ervan uit kunnen gaan dat de compensatieregeling er komt, maar dat het aanvraagformulier voor compensatie pas bij inwerkingtreding van de wet beschikbaar zal worden gesteld. Wel stelt hij dat de aanvullende regeling binnenkort zal worden gepubliceerd. Deze publicatie zal gepaard gaan met een voorlichtingscampagne door het UWV. Deze campagne is bedoeld om onduidelijkheid bij werkgevers weg te nemen. Niet wordt aangegeven op welke termijn de regeling precies kan worden verwacht.
Vragen?
Het kan per werkgever verschillen of het raadzaam is om in te spelen op de ‘Wet houdende maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid’.
Heeft u vragen over het dienstverband met een zieke werknemer of over het uitbetalen van de transitievergoeding, neem dan gerust contact op met onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op