Stel, u heeft een vordering op een rechtspersoon en sommeert de rechtspersoon tot betaling daarvan over te gaan. Per kerende post ontvangt u uw sommatiebrief retour met de mededeling dat de rechtspersoon is ontbonden. Het handelsregister maakt melding van de ontbinding ‘wegens gebrek aan baten’, echter er is géén faillissement uitgesproken, géén curator benoemd en er heeft dus ook géén vereffening van het vermogen plaatsgevonden. Wat nu? Staat u met lege handen?
Turboliquidatie
Niet in alle gevallen. Als schuldeiser heeft u een aantal mogelijkheden, die afhankelijk van de omstandigheden van het geval voor u meer of minder interessant kunnen zijn. Vooropgesteld dient te worden dat het in Nederland mogelijk is om een rechtspersoon te ontbinden zonder een vereffeningsprocedure te volgen. De voorwaarde die de wet daaraan verbindt is het ontbreken van baten op het moment van ontbinding. Deze zogenoemde turboliquidatie is een snelle en eenvoudige manier om tot ontbinding over te gaan, waarbij echter benadeling van schuldeisers op de loer ligt. De afwezigheid van baten is voor u als schuldeiser immers lastig te controleren en er is geen curator of vereffenaar die daar onderzoek naar doet.
Vereffening
Indien u als schuldeiser twijfel heeft omtrent de afwezigheid van baten, is het mogelijk om de rechtbank te verzoeken alsnog de vereffening te laten plaatsvinden. De rechtbank zal in het geval het verzoek gehonoreerd wordt een vereffenaar benoemen die het vermogen van de rechtspersoon liquide zal maken om daarmee de schulden van de rechtspersoon conform de daarvoor geldende wettelijke regeling te voldoen.
Faillissement
Ook kunt u als schuldeiser het faillissement van de rechtspersoon aanvragen, indien u summierlijk kunt aantonen dat de ontbonden rechtspersoon nog baten heeft. Aan de overige vereisten voor faillietverklaring moet dan ook zijn voldaan: de schuldenaar moet in de toestand verkeren dat hij is opgehouden te betalen en er moeten minimaal twee schuldeisers zijn die ieder afzonderlijk een vordering hebben op de schuldenaar. Er zal in dat geval door de rechtbank een curator worden benoemd onder wiens leiding de liquidatie zal plaatsvinden en aan wie het bestuur van de rechtspersoon rekening en verantwoording dient af te leggen over het gevoerde beleid.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Tot slot zou u er als schuldeiser voor kunnen kiezen de voormalig bestuurders van de ontbonden rechtspersoon aansprakelijk te stellen. Daarvoor dient u wel aannemelijk te kunnen maken dat de betreffende bestuurder heeft bewerkstelligd of toegelaten dat de rechtspersoon zijn verplichtingen niet nakomt. Dit ‘bewerkstelligen’ of ‘toelaten’ moet in de gegeven omstandigheden zodanig onzorgvuldig zijn dat de bestuurder daarvan een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. Over de vraag welke omstandigheden in geval van een turboliquidatie tot bestuurdersaansprakelijkheid kunnen leiden, is de rechtspraak echter niet eenduidig. Bovendien dient u als schuldeiser aan te tonen dat uw vordering betaald zou zijn indien wel tot vereffening was overgegaan, hetgeen niet altijd eenvoudig zal zijn. Het is derhalve zaak om goed te onderzoeken of het aanspreken van bestuurders in het specifieke geval kans van slagen heeft.
Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd naar de kans van slagen van een dergelijke actie in uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team ondernemingsrecht.
Neem contact op