Het kan u helaas gebeuren dat uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. In dat geval is het van belang om op verschillende aspecten te letten. Hierbij dient u onder andere op te letten of uw recht op een WW-uitkering behouden blijft, of de voorgestelde beëindigingsvergoeding passend is en wat de exacte einddatum van het dienstverband is. In deze blog leest u meer over de belangrijkste onderdelen van de vaststellingsovereenkomst.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Zowel u als de werkgever gaat door middel van een overeenkomst akkoord met het ontslag. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over uw uitdiensttreding. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst, de uitbetaling van openstaande vakantiedagen en de hoogte van een eventuele beëindigingsvergoeding.
Belangrijkste onderdelen vaststellingsovereenkomst
WW-proof
Allereerst is het van belang dat de vaststellingsovereenkomst door uw werkgever op een dusdanige manier is opgesteld dat u het recht op een WW-uitkering blijft behouden. Daarvoor is van belang dat in de vaststellingsovereenkomst staat geschreven dat het initiatief voor het ontslag van de werkgever is uitgegaan. Daarnaast dient te worden beschreven dat u als werknemer geen verwijt valt te maken over het ontslag en dat er geen sprake is van een opzegverbod, zoals bijvoorbeeld ziekte. Bent u ziek en krijgt u een vaststellingsovereenkomst van uw werkgever aangeboden? Dan is het niet altijd verstandig om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor uw recht op een WW-uitkering. Over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte leest u meer in deze blog.
Beëindigingsvergoeding
Indien het dienstverband op het initiatief van uw werkgever wordt beëindigd, heeft u vrijwel altijd recht op een wettelijke transitievergoeding. In een vaststellingsovereenkomst kan echter een hogere vergoeding worden afgesproken. Dit wordt een beëindigingsvergoeding genoemd. De hoogte van een beëindigingsvergoeding varieert per situatie en is afhankelijk van uw onderhandelingspositie. Een arbeidsrechtadvocaat kan u helpen bij het beoordelen van het ontslagdossier van uw werkgever. Indien uw werkgever het ontslagdossier niet op orde heeft, is de wettelijke transitievergoeding niet het eindpunt, maar het beginpunt van de onderhandelingen.
Einddatum van het dienstverband
In de vaststellingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over de einddatum van het dienstverband. Bij het bepalen van de juiste einddatum is het van belang dat ten minste de wettelijke opzegtermijn wordt gehanteerd. Bovendien is het van belang om overeenstemming te bereiken over de gang van zaken gedurende de resterende periode tot aan de einddatum. U kunt bijvoorbeeld doorwerken of worden vrijgesteld van uw werkzaamheden.
Budget scholing/opleiding/outplacement
In een vaststellingsovereenkomst kan worden opgenomen dat uw werkgever de kosten voor outplacement zal vergoeden tot een bepaald bedrag. Het is vaak handig om deze bepaling zo ruim mogelijk te formuleren, zodat het budget ook kan worden aangewend voor onder andere scholing en/of een opleiding.
Eindafrekening
Uw werkgever betaalt meestal binnen een maand na de einddatum aan u het saldo van de eindafrekening. De eindafrekening is een overzicht waarop staat wat u nog van uw werkgever uitbetaald krijgt. Denk hierbij aan de uitbetaling van uw laatste maandsalaris, eventuele openstaande vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast heeft u misschien recht op een (pro rata) 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren. Het is van belang dat hierover in de vaststellingsovereenkomst heldere afspraken worden gemaakt.
Beperkende bedingen
Mogelijk zijn in uw arbeidsovereenkomst beperkende bedingen, zoals een concurrentie- en/of een relatiebeding overeengekomen. Deze bedingen blijven in beginsel ook na het einde van de arbeidsovereenkomst van kracht. Indien u gebonden bent aan een concurrentie- of relatiebeding, kan het wenselijk zijn om in de vaststellingsovereenkomst af te spreken dat deze bedingen komen te vervallen of dat deze worden beperkt. Dit vergroot immers uw kansen op de arbeidsmarkt.
Juridische kosten
Tot slot is het goed om te weten dat in de meeste gevallen de juridische kosten bij een vaststellingsovereenkomst door de werkgever wordt vergoed. In de vaststellingsovereenkomst zijn de afspraken omtrent de juridische kosten in eerste instantie vaak al opgenomen. Indien dit niet het geval is, zullen wij uw werkgever altijd verzoeken om de juridische kosten te dekken. Vaak is een werkgever hiertoe bereid. Op die manier zijn de kosten voor de juridische begeleiding (grotendeels) gedekt.
Juridisch advies
Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen voordat u besluit een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Onze arbeidsrechtadvocaten kunnen goed beoordelen of u met het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst risico’s loopt en kunnen inschatten of de aangeboden beëindigingsvergoeding passend is bij uw situatie. Daarnaast zullen zij de onderhandelingen voeren met uw werkgever.
Vragen?
Heeft u vragen over (de belangrijkste) onderdelen van een vaststellingsovereenkomst of andere vragen over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op