Een werknemer geniet de eerste twee jaar dat hij of zij ziek is ontslagbescherming. Dat betekent dat een werkgever de arbeidsovereenkomst niet mag beëindigen tijdens de eerste twee ziektejaren. In de praktijk kiezen werkgevers er vaak voor om tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Door middel van een vaststellingsovereenkomst kan met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst tussentijds worden beëindigd. Het kan voor een werknemer in bepaalde gevallen echter onverstandig zijn om een vaststellingsovereenkomst te sluiten tijdens ziekte. In deze blog leggen we dat uit.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Zowel u als de werkgever gaat door middel van een overeenkomst akkoord met het ontslag. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd over uw uitdiensttreding. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst, de uitbetaling van openstaande vakantiedagen en de hoogte van een eventuele beëindigingsvergoeding.
Gevolg vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte
Het is over het algemeen onverstandig om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen terwijl u ziek bent. Het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan namelijk resulteren in het verlies van uw recht op een WW-uitkering of ZW-uitkering. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering dient u in staat te zijn om te solliciteren. Als dat niet mogelijk is, kan het UWV besluiten om uw WW-uitkering af te wijzen. U bent na het dienstverband immers niet beschikbaar om een nieuwe baan te aanvaarden. Indien u dus op de laatste werkdag nog ziek bent en niet in staat bent om na het beëindigen van uw dienstverband te solliciteren, kan dit gevolgen hebben voor uw WW-uitkering.
In dat geval kunt u waarschijnlijk ook niet terugvallen op een ziektewetuitkering. Uit de Ziektewet volgt namelijk dat het akkoord gaan met een ontslag tijdens de eerste 104 weken van ziekte een zogeheten benadelingshandeling oplevert. Uw werkgever is, zoals geschreven, gedurende de eerste twee jaar van ziekte verplicht om uw salaris door te betalen. Als u tijdens deze twee jaar zonder geldige reden een vaststellingsovereenkomst sluit, ziet het UWV dat als een benadelingshandeling. U heeft immers het UWV benadeeld door het recht op loondoorbetaling prijs te geven.
Kortom, het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst kan resulteren in de weigering van zowel een WW-uitkering als een Ziektewetuitkering. Het is daarom altijd verstandig u juridisch te laten adviseren indien u overweegt tijdens ziekte akkoord te gaan met een beëindiging van uw arbeidsovereenkomst.
Wanneer kan het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte wel verstandig zijn?
Betekent het voorgaande dat u tijdens ziekte nooit akkoord moet gaan met het sluiten van een vaststellingsovereenkomst? Nee, in sommige gevallen kan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst namelijk een belangrijke stap zijn in uw herstelproces. Dit kan met name het geval zijn wanneer uw werk, collega’s of de werkplek (deels) heeft bijgedragen aan uw ziekte. Hiervan is met name sprake bij een ziekmelding als gevolg van de geestelijke gezondheid of situatieve arbeidsongeschiktheid. In dergelijke situaties kan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst een rustgevende gedachte voor u zijn.
In dat geval kunt u ervoor kiezen om u hersteld te melden bij uw werkgever. U kunt dan ondanks uw ziekte toch een vaststellingsovereenkomst tekenen én in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Dit bereikt u door u hersteld te melden voordat u uit dienst gaat. Over het moment van een hersteldmelding kan met de werkgever specifieke afspraken gemaakt worden.
Let wel, in het geval van een hersteldmelding dient u daadwerkelijk in staat te zijn om te solliciteren en aan de slag te kunnen gaan bij een andere werkgever. Als dit niet het geval is, adviseren wij om niet akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst.
Doe een hersteld melding dus nooit zomaar en laat u hierbij altijd adviseren door één van onze arbeidsrecht advocaten.
Conclusie
U dient goed op te letten als u een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte van uw werkgever aangeboden krijgt. Onderteken de vaststellingsovereenkomst daarom nooit direct. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst in de eerste twee ziektejaren kan een probleem opleveren voor het recht op een WW-uitkering en een Ziektewetuitkering. Het is daarom cruciaal om advies in te winnen voordat u overweegt een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Daarnaast is het verstandig de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door één van onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten.
Vragen
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen over het arbeidsrecht, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van het Team Arbeidsrecht
Neem contact op