WhatsApp is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest gebruikte communicatievormen. Zo ook op het werk. Veel teams en afdelingen binnen bedrijven kennen WhatsApp groepen om te communiceren over praktische zaken of andere werkaangelegenheden. Meer dan eens gaat het gebruik van een dergelijke groep verder dan hetgeen nodig is in het kader van de werkzaamheden. Zo was ook het geval in een recente zaak waarbij een werknemer zich in een besloten WhatsApp groep in zeer negatieve zin had uitgelaten over de werkgever.
Casus
In de betreffende zaak gaat het om een ontevreden werknemer die solliciteerde bij de grootste concurrent van de werkgever. Lopende de procedure heeft de werknemer in kwestie geprobeerd een tweetal andere werknemers van de werkgever mee te krijgen naar de concurrent. Daartoe is een besloten WhatsApp groep aangemaakt. Uit de WhatsAppberichten volgt duidelijk dat de werknemer geprobeerd heeft de andere werknemers aan te zetten tot een overstap. In deze WhatsApp groep zijn bovendien zeer negatieve en gezagsondermijnende uitspraken gedaan over leidinggevenden en de directie van de werkgever. Eén van de twee werknemers kreeg echter twijfels bij de voorgenomen overstap en heeft hiervan uiteindelijk melding gemaakt bij de werkgever.
Oordeel rechter
De werkgever verzoekt vervolgens om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer die reeds verwikkeld was in de sollicitatieprocedure. De werkgever stelt dat sprake is van verwijtbaar handelen (de zogenaamde e-grond) op basis waarvan niet van haar gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst met de werknemer te laten voortduren. De kantonrechter is van mening dat de uitingen van de werknemer in de besloten WhatsApp groep te ver zijn gegaan en dat deze een ontbinding op grond van verwijtbaar handelen rechtvaardigen. De uitingen hadden immers tot doel de werkgever schade aan te brengen. Het feit dat deze schade zich niet daadwerkelijk heeft verwezenlijkt en de uitingen zijn gedaan in een besloten WhatsApp groep, maakt niet dat geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. Dit heeft tot gevolg dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt onder toekenning van de transitievergoeding.
Conclusie
Kort en goed dienen werknemers er alert op te zijn wat zij wel en niet delen in WhatsApp groepen. Ook al betreft het een besloten groep en zijn de berichten daarin niet bedoeld voor derden, dan kan dit toch tegen werknemers werken indien de berichten op enig moment openbaar worden. Voor werkgevers is het raadzaam beleid te voeren over het gebruik van Whatsapp, bijvoorbeeld als onderdeel van het Social Media beleid binnen de organisatie.
Heeft u vragen over het gebruik van Social Media binnen uw onderneming, neem dat contact op met één van de advocaten uit het Team Arbeidsrecht.
Neem contact op