In 2017 is een internationaal onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Nederland in Europese verhoudingen een magere regeling voor het partnerverlof bij geboorte heeft. Waar partners in sommige Europese landen het recht hebben om bij geboorte van een kind vier weken verlof op te nemen, is dit in Nederland slechts twee dagen. De Europese Unie heeft het voornemen het partnerverlof binnen de unielanden meer in overeenstemming te brengen.
Inmiddels groeit ook in Nederland de bewustwording dat de Nederlandse regeling van twee dagen te minimaal is. Grote Nederlandse ondernemingen hebben daarom uit eigen beweging al een verruiming van het partnerverlof doorgevoerd. Ook de Nederlandse regering heeft een verruiming op korte termijn aangekondigd.
Dit heeft begin 2018 geleid tot het wetsvoorstel ‘Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)’. Het wetsvoorstel heeft onder meer tot doel de band tussen partner en kind al vanaf de geboorte te versterken. Daarnaast zou de verruiming van het partnerverlof (geboorteverlof) de kansen van de vrouw op de arbeidsmarkt vergroten. Het verschil in de duur van het verlof van beide ouders wordt immers kleiner in geval het wetsvoorstel in werking treedt. Daarnaast zou het langere verlof een betere verdeling van de taken tussen beide ouders stimuleren, waardoor de vrouw meer ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en haar arbeidsduur in stand te houden.
Het voorstel beoogt een verruiming van het doorbetaalde partnerverlof van twee dagen naar één week (eenmaal de wekelijkse arbeidsduur). Deze week dient binnen vier weken na de geboorte van het kind te worden genoten. Met de inwerkingtreding van deze wet zal tevens de term ‘partnerverlof’ worden vervangen door ‘geboorteverlof’.
Naast voornoemde verruiming wordt met het wetsvoorstel een aanvullend geboorteverlof geïntroduceerd. Het gaat om een aanvullende verlof van vijf weken, op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Gedurende deze vijf weken kan de partner aanspraak maken op een uitkering van het UWV. De uitkering is gelijk aan 70% van het dagloon (tot ten hoogste 70% van het maximum dagloon). De financiering van het aanvullend geboorteverlof vindt plaats via de premies voor het Algemeen arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Hierdoor zullen de kosten door alle werkgevers worden gedeeld. Het aanvullend geboorteverlof wordt naar wens van de werknemer vastgesteld, maar de werkgever is bevoegd bij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang het verlof na overleg met de werknemer op andere wijze in te delen.
Het Wetsvoorstel beoogt tevens een wijziging in het adoptie- en pleegverlof. Dit verlof zal worden verruimd van vier weken naar zes weken.
Beoogd wordt om de verlenging van het geboorte- en adoptieverlof per 1 januari 2019 te laten intreden. Het aanvullend geboorteverlof zal conform het wetsvoorstel op 1 juli 2020 in werking treden. Recent is het wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee is de inwerkingtreding van het wetsvoorstel een stap dichterbij gekomen. Het is nu wachten op de Eerste Kamer. Na instemming van de Eerste Kamer kan met zekerheid worden gezegd op welke wijze en op welk moment het verlof zal worden verlengd. Hierover zullen wij u uiteraard op de hoogte houden.
Vragen voor onze advocaten arbeidsrecht?
Mocht u vragen hebben over de aanstaande wijzigingen in het partnerverlof, dan kan u contact opnemen met één van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op