Op grond van de RIVM-richtlijnen kan het voorkomen dat een werknemer in quarantaine moet, terwijl hij of zij zelf niet ziek is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een huisgenoot van de werknemer klachten heeft, maar de werknemer zelf niet. Uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg volgt dat een dergelijke situatie niet voor rekening en risico van de werknemer komt en de werknemer dientengevolge recht behoud op volledige doorbetaling van loon.
Casus
De werknemer is in dienst bij werkgever als National Retail Fieldmanager. Op 16 maart 2020 heeft de werknemer bij zijn werkgever aangegeven dat een vriendin van hem, waar hij pas mee aanraking is geweest, met griep thuis is en dat er kans op besmetting met het coronavirus bestaat. De werknemer heeft hierop voorgesteld thuis te werken, waarna de werkgever heeft aangegeven dat hij thuis kan blijven en zich ziek dient te melden. Op 19 maart 2020 heeft de werknemer de werkgever per e-mail bericht dat hij zelf niet ziek is en gewoon zijn werkzaamheden vanuit huis verricht. Vervolgens heeft de werknemer op 23, 24 en 25 maart zijn werkzaamheden op locatie hervat.
Op 26 maart 2020 ontvangt de werknemer onderweg naar zijn werk bericht van zijn vrouw dat zij verschijnselen heeft van coronavirus, waarna de werknemer besluit alsnog thuis te werken conform de RIVM-richtlijnen. De werknemer had aanvankelijk deze dag verlof willen opnemen, maar dit verlof was door de werkgever geweigerd. De werkgever acht het verhaal van de werknemer dan ook ongeloofwaardig en verzoekt hem alsnog zijn werkzaamheden op locatie te verrichten. De werknemer keert desondanks huiswaarts, maar geeft aan wel werkzaamheden vanuit huis te kunnen verrichten.
De werkgever heeft vervolgens twee wachtdagen op het loon van de werknemer ingehouden, hem in maart 2020 70% van het loon doorbetaald en in april 50% van het loon. Daarnaast heeft de werkgever verlofdagen ingehouden over de periode dat de werknemer thuis in quarantaine heeft gezeten. De werknemer vordert vervolgens in kort geding doorbetaling van het achterstallige salaris en een correctie op de verlofdagen.
Oordeel rechtbank Limburg
De kantonrechter oordeelt dat in onderhavige zaak geen sprake is van ziekte, maar van het opvolgen van overheidsmaatregelen. Dit is een omstandigheid die niet in de risicosfeer van de werknemer ligt als gevolg waarvan de werkgever gehouden is tot doorbetaling van het salaris. Ook indien thuis werken in het beroep van betreffende werknemer niet mogelijk zou zijn, betreft dit een omstandigheid die niet voor rekening en risico van de werknemer komt. Omdat in deze situatie geen sprake is van ziekte, mag de werkgever geen wachtdagen op het loon inhouden en moet de werkgever het volledige loon doorbetalen. Dat de werkgever het verhaal van de werknemer ongeloofwaardig acht, is door de werkgever onvoldoende gemotiveerd. Ook het verweer van de werkgever dat de werknemer een cruciaal beroep heeft, gaat volgens de kantonrechter niet op nu de werkgever de werknemer daar destijds niet op heeft gewezen.
Dat de werknemer gedurende zijn quarantaineperiode wel in een bouwmarkt is geweest betreft evenmin een argument om loon in te houden. Een persoon die immers zelf geen klachten heeft, mag de deur uit om boodschappen te doen.
Kortom, de werkgever is in beginsel verplicht (ex artikel 7:628 BW) loon door te betalen aan de werknemer die in thuis quarantaine verblijft, ook al is deze werknemer zelf niet ziek. Dit geldt ook in het geval het voor de werknemer niet mogelijk is zijn of haar werkzaamheden vanuit huis te verrichten.
Vragen?
Heeft u vragen over bovenstaande of andere vragen met betrekking tot het coronavirus en de gevolgen die dit heeft op uw organisatie en de arbeidsrelatie met uw werknemers, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten van de sectie Arbeidsrecht.
Neem contact op